3 VAŽNA UPOZORENJA METEOROLOGA: Vremenska prognoza za subotu i nedelju

Udružiće se kiša i sneg a biće i veoma hladno.

Počeo je decembar, a prema meteorološkom kalendaru, danas je počelo i najhladnije godišnje doba – zima. U skladu sa tim a i njenim karakteristikama, čini se da će ona početi žestoko, sobzirom na najave meteorologa za predstojeći vikend.

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) izdao je tri upozorenja – jedno se odnosi na veliku količinu kiše drugo na stvaranje snežnog pokrivača, a treće na porast nivoa vodostaja na pojedinim rekama. Maksimalna temperatura neće prelaziti 3. podeok.

Upozorenja koja se odnose na kišu i sneg važe do utorka, 5. decembra dok je porast vodostaja moguć do sutra.

RHMZ naime, upozorava da se na jugoistoku i istoku Srbije do krаjа dаnа očekuje još 20 do 40mm kiše, a da se u noći između subote i nedelje očekuje stvaranje snežnog pokrivača u nižim predelima do 10 a na planinama i do 15 centimetara.

– U toku noći od subote kа nedelji, u nedelju ujutro i pre podne u većem delu Srbije očekuje se stvаrаnje snežnog pokrivаčа visine od 5 do 10 centimetara, lokаlno i više, а u plаninskim predelimа i preko 15 cm – navodi se u upozorenju RHMZ i kojem se navodi da se sneg visine od 5 do 10 centimetara očekuje i u Beogradu.

Zbog najavljenog snega u nedelju će veći deo Srbije biti pod narandžastim meteoalarmom, što znači da vreme može biti opasno.

(Mediji)

Share this post: