„Agencija“ na udaru Kongresa SAD, zbog katastrofalne procene u vezi sa Rusijom i Kinom

U Lengliju procenjivali da će Rusija do 2015-te postati slaba država kojoj će za uticanje na međunarodnu politiku ostati samo pravo veta u Savetu bezbednosti UN.

A Moskva je već povratila Krim, uspešno ratuje u Siriji i osujećuje ambiciozne planove Zapada.

Nije se potvrdila prognoza o sudbini Rusije koju je 2000 po narudžbini CIA napravila veća grupa eksperata – objavio je The Telegraph.

Britanski list je podsetio da su ti eksperti pe deceniju i po – na veliku radost Lenglija, Bele kuće, Stejt departmana i Pentagona – predviđali da će Rusija teško podneti gubitak statusa velike sile i da će koristiti svoje rezerve prirodnog gasa da bi taj status povratila.

Drugi deo istog predviđanja je bio: Rusija će do 2015-te postati slaba država kojoj će za uticanje na međunarodnu politiku ostati samo pravo veta u Savetu bezbednosti UN.

Ta prognoza ne samo da se nije opravdala, već je Rusija – naglašava The Telegraph – svoj uticaj proširila od Grčke do Sirije, uspela je i da povrati Krim, a još uspeva da osujećuje ambiciozne planove Zapada.

I ta prognoza iz 2000-te omanula je na još nekim tačkama. Primera radi, predviđala je ujedinjenje Severne i Južne Koreje i fomiranje države Palestine.

U oktobru je Kongres SAD započeo neformalnu istragu povodom grešaka američke „obaveštajne zajednice” vezanih za uključivanje Rusije u rat u Siriji i rat u Donbasu.

CIA je na tapetu i zbog omanjivanja povodom Kine i ostrva Spratli.

„Obaveštajna zajednica” se – odmah po pokretanju istrage – požalila da ne raspolaže „informativnim mogućnostima u okruženju Vladimira Putina”.

(Fakti)

Share this post: