AJFON ZA 50 EVRA? Na ovim licitacijama možete pazariti dobro i jeftino!

Ilustracija

Poreska uprava, uz svoju osnovnu delatnost, povremeno liči i na pravi komision.

Zbog intenzivnih kontrola poreskih inspektora, nelegalna roba, umesto na rafovima i pijačnim tezgama, sve česće završava na licitacijama Poreske uprave. A tamo se po pristupačnim cenama može kupiti gotovo sve – od igle do lokomotive.

To je samo jedna od akcija PU u borbi protiv sive ekonomije, zbog koje se mnogim nelegalnim trgovcima smrklo jer su umesto enormne zarade zaradili zaplenu robe i krivičnu ili prekšajnu prijavu.
Za razliku od njih, oni koji robu kupe legalno na licitacijama iz magacina PU zadovoljni su pošto po nižim cenama dolaze do vrednih tehničkih uređaja, garderobe, konzervi hrane, pa čak i benzina i autogasa.

Na jednu od takvih prodaja, koja je bila u magacinu PU u naselju Leštane, nadomak Beograda, zavirila je i ekipa „Blica“.

Prodavalo se 137 najskupljih mobilnih telefona, 17 kvalitetnih ručnih satova, a početna cena je bila 4.674.250 dinara.

Pored toga, zainteresovani kupci su mogli da pazare i 17.374 plastičnih i sobnih papuča, 11.682 dečjih sportskih patika, 9.801 špil karata za igranje, i to za 3.384.801 dinara.

Međutim, izuzev špilova karata, ostala roba nije prodata i pored toga što je bilo zainteresovanih, koji su, da bi učestvovali na licitaciji, morali da uplate 10 odsto od procenjene vrednosti.

Jedan od učesnika licitacije kaže da je hteo da kupi telefone.

– Uplatio sam depozit od 46.700 dinara da bih učestvovao na licitaciji. Nisam kupio robu jer je cena visoka, iako je ona snižena na 2.500.000, što je 60 odsto od početne.

Pošto roba nije prodata, mora ponovo da se oglasi, a tada će biti 30 odsto od sadašnje vrednosti. To znači da telefone mogu da kupim za 750.000 dinara, bez PDV-a – objašnjava naš sagovornik.

On dodaje da je već jednom kupovao robu iz magacina PU i da prati njihove oglase.

– Sve je transparentno i izuzetno se vodi računa o proceduri. Problem je samo što morate da kupite sve što je u paketu, odnosno ne možete, na primer, samo 10 telefona, nego svih 137.

Na ovoj licitaciji samo su karte prodate pa izgleda da je samo kocka je u Srbiji isplativa – kaže u šali mali privrednik iz Beograda koji će, prema računici koju smo izveli, na kraju „ajfone“ dobiti za oko 50 evra po komadu, naravno, ako pobedi na licitaciji.

Iz Poreske uprave pak tvrde da šale sa prodajom zaplenjene robe nema.

– Postoji procedura po kojoj se to radi. Pre licitacije može u tačno određeno vreme da se razgleda roba jer se kupuje u viđenom stanju i bez prava na reklamaciju.

Treba da se zna da je borba protiv sive ekonomije naš prioritet i terenske kontrole su pojačane. Sve što nema papire biće zaplenjeno. Nakon što prođu sve zakonske procedure, takva roba se prodaje, a novac ide u budžet – kažu za „Blic“ u PU.

Share this post: