ALBANCI SMESTILI IVICI DAČIĆU: „Priština i Beograd lako mogu da se dogovore oko razmene teritorija”

dacic

„Priština i Beograd lako mogu da se dogovore oko razmene teritorija”, objavila je albanska novinska agencija citirajući Ivicu Dačića.

S druge strane, Dačić tvrdi da je izjava izmišljotina.

Agencija na albanskom Preševo jone objavila je intervju za koji navodi da je sa Ivicom Dačićem, ministrom spoljnih poslova.

U intervjuu Dačić, međutim, iznosi tvrdnje potpuno suprotne državnom stavu i briselskom sporazumu.

Prema ovoj agenciji, Dačić je doslovce rekao da je Srbija saglasna da se razmene teritorije sa Prištinom i to da Preševo i Medveđa pripadnu Kosovu, a severni deo pokrajine Srbiji.

Ideja o razmeni teritorija niti je nova, niti ju je izbegavao deo srpskih političara.

Naprotiv, zamena teritorija, poput buvlje pijace, izvlačena je i lansirana kao rešenje kad god bi kosovski problem upao u dublju krizu.

Međutim, povlačenje sada ovakve teme i još iz vrha vlasti doslovce je prst u oko i SAD, i EU, i pregovaračima u Briselu.

Takođe, ovakvo zalaganje značilo bi i da Srbija nije iskrena u briselskom dijalogu.

– Nikada nisam dao intervju niti izjavu toj agenciji. Šokiran sam – kaže za Dačić.

Na pitanje da li je zloupotrebljen, Dačić odgovara da jeste i navodi mogući razlog objavljivanja „nepostojećeg intervjua”.

– Verovatno je cilj da se pred nastavak dijaloga ponovo izazove nestabilnost i okrivi vlast u Beogradu. Inače, o potrebi trajnog rešenja za Kosovo ja govorim godinama i otuda ne znam zašto im treba da izmišljaju intervjue – poručuje Dačić.

On dodaje da su srpski pregovarači privrženi dijalogu i sporovođenju briselskog sporazuma.

(Blic)

Share this post: