Američki mediji: NATO jednostavno nema odgovor na Ruski sistem S 400

rusija-oruzje-s-400-600x399

Protivraketni sistem S-400 glavni je razlog zbog kojeg bi Severna alijansa trebalo da razmisli dva puta pre eskalacije tenzija sa Rusijom, objavili su američki mediji.

Rusija planira da proširi svoju protivvazdušnu odbranu duž zapadne granice, razvijanjem niza modernih protivvazdušnih sistema S-400 „trijumf“ i „pancir“, kao deo programa modernizacije vojske do 2020. godine i navodno kao odgovor na aktuelne pretnje koje dolaze od NATO-a.

„Raspoređivanje sistema S-400 u većem broju duž ruske granice sa zemljama NATO-a moglo bi da umanji dominaciju Alijanse u vazduhu u slučaju sukoba sa Moskvom“, rekao je Zakari Kek u članku pod naslovom „Ameriko, pazi: Rusija šalje na svoje granice supernapredni S 400“.

Nova generacija protivavionskih sistema Rusije može da gađa sve vrste vazdušnih ciljeva u rasponu od 250 milja (više od 402 kilometra) na nadmorskoj visini od skoro 19 kilometara.

S-400 je opremljen sa tri različita tipa projektila i radarom koji je sposoban da prati do 300 ciljeva u rasponu od preko 370 milja (više od 595 kilometara).

„Potpuno novi sistem protivvazdušne odbrane zapravo je potpuno novi izazov za zapadni način ratovanja, koji se zasniva na postizanju dominacije u vazduhu“, kaže Robert Farlej.

„S-400 i njegovi povezani sistemi mogu u prvim danima rata da neutrališu vazdušnu moć NATO-a, odnosno da podriju jedan od nosećih stubova zapadnog načina ratovanja“, piše Farlej u članku objavljenom u časopisu „Nešenel interest“ i dodaje da se „NATO snage odavno nisu borile protiv tako modernog i moćnog sistema protivvazdušne odbrane“.

(rs.sputniknews.com)

Share this post: