Američki padobranci počeli obuku ukrajinske vojske

NATO na granici Rusije

Američki padobranci počeli su danas da obučavaju ukrajinske snage koje se bore protiv proruskih snaga na istoku Ukrajine, zbog čega je rusko ministarstvo inostranih poslova izrazilo ozbiljnu zabrinutost.

Rusko ministarstvo je ocenilo da to „protivreči dogovorima iz Minska o rešavanju ukrajinske krize“.

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko pozdravio je američke vojnike 173. vazduhoplovno-desantne brigade SAD iz baze u Italiji po kišom „natopljenoj“ ceremoniji u Javorovskom nastavnom centru Lavovske oblasti na zapadu Ukrajine.

Svedoci smo i direktni učesnici u formiranju nove ukrajinske vojske koja se kao feniks obnavlja posle dugog vremena – rekao je Porošenko okupljenim vojnicima, prenela je agencija Frans pres.

Ukrajinski zvaničnici su naveli da će oko 300 američkih vojnika obučavati 900 pripadnika Nacionalne garde Ukrajine koji su raspoređeni na istoku zemlje, gde su teški sukobi nastavljeni uprkos prekidu vatre iz februara ove godine.

Predstavnik ruskog ministarstva Aleksandar Lukaševič izrazio je ozbiljnu zabrinutost zbog vesti o pristizanju 290 vojnika 173. vazduhoplovno-desantne brigade SAD na zapad Ukrajine.

Portparol ruskog ministarstva naveo je da tačka 10. usaglašenog Kompleksa mera posle pregovora u Minsku podrazumeva povlačenje svih stranih formacija, vojne tehnike, kao i plaćenika sa teritorije Ukrajine pod nadzorom OEBS.

– Umesto toga, kod Lavova se iskrcala jedinica američke vazduhoplovno-desantne brigade i namerava da se tamo bazira zadugo. Na ovaj način otvoreno se krše obaveze koje je na sebe preuzeo Kijev, a administracija Baraka Obame, koja se na rečima zalaže za rešavanje ukrajinske krize, u stvornosti doprinosi rušenju dogovora iz Minska – naveo je ranije Lukaševič, prenose ruski mediji.

(Tanjug)

Share this post: