Amerikanci u šoku: Procurele informacije da je komadant ID, američki specijalac

Proročanstvo se ostvaruje?

Omar al-Sišani, komandant Islamske države, obučavan je od strane specijalnih jedinica SAD-a u Gruziji, u periodu od 2006. do 2010. godine, a o tome piše više uticajnih američkih medija.

Naime, Biznis Insajder navodi da „američki mediji priznaju ulogu SAD-a u rastu Islamske države“, baveći se temom ove informacije da je džihadista obučavan u američkoj vojsci koja je odjeknula u američkim medijima.

Informacija je postala glavna tema najuticajnijih američkih političkih portala.

Naime, otkriveno je i potvrđeno da je Omar al-Sišani, jedan od glavnih ljudi Islamske države, obučavan od strane specijalnih jedinica armije SAD-a u trening centrima u Gruziji.

Al-Sišani je poznat kao borac u Čečeniji, a zatim i u Gruziji, da bi danas ratovao u Siriji i Iraku kao jedan od komandanata terorističke grupe Islamska država.

On je zapravo iz Gruzije i pravo ime mu je Tarkan Batirašvili.

Portal McClatchyDC.com se poziva na izvore u vojnom vrhu Gruzije i navodi svedočenja da je „al-Sišani prepoznat kao zvezda i istaknuti borac u specijalnim jedinicima SAD-a“.

On je bio zvezda u usponu i kao takav je tretiran, navodi McClatchyDC.com reči jednog od još uvek aktivnih pripadnika vojske Gruzije.

„Svi smo obučavani od strane američkih specijalnih jedinica i on je bio jedan od najboljih vojnika.“ – rekao je izvor portala McClatchyDC.com.

Ova informacija nikako ne ide u prilog Beloj kući, jer glasno otvara pitanje da li su SAD pokrovitelj islamskih terorista, odnosno, rasvetljava činjenicu da uloga SAD-a u razvoju Islamske države nimalo nije naivna, nego da je reč o dugogodišnjim odnosima vojske SAD-a sa različitim terorističkim grupacijama koje lako može staviti pod kontrolu.

(Pravda)

 

Share this post: