Angela Merkel želi ponovo da vidi Nikolića

11 zahteva

Nemačka kancelarka Angela Merkel je izrazila želju da ponovo razgovara sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem o situaciji na Balkanu.

Merkelova je na kraju današnjeg susreta sa Nikolićem u Beogradu rekla da on izuzetno dobro poznaje sutuaciju u regionu.

Predsednik Nikolić danas je, u razgovoru sa nemačkom kancelarkom, istakao da je Srbija iskreno posvećena svom evropskom putu, sprovodi reforme i očekuje od Nemačke da joj pomogne u tome.

„Građani Srbije osećaju zamor u vezi evrointegracija i potreban je podstrek na tom putu“, naglasio je predsednik Srbije.

Intervju

Nikolić je poželeo kancelarki dobrodošlicu kao veoma dragom gostu, ističući da ona u veoma kompleksnim okolnostima uspeva da balansira u odnosima EU i Rusije i uspešno vodi svoju državu i ekonomiju, saopstila je Služba za saradnju sa medijima predsednika Republike.

Govoreći o regionalnoj saradnji, predsednik je podvukao: „Odnosi u regionu su izvanredni i mi smo ponosni na to, Srbija nije izvor nestabilnosti na Balkanu i mirno reaguje na provokacije„.

On je naglasio posvećenost rukovodstva Srbije da mladi žive mirno, kao i sve buduće generacije.

Predsednik Nikolić je rekao da su ekonomski odnosi dve zemlje izvanredni i da Srbija ne traži pomoć od Nemačke.

Nemačka je jedan od najvećih donatora u Srbiji i mi smo na tome veoma zahvalni. Sa nama možete da razgovarate kao sa iskrenim i otvorenim partnerom„, rekao je Nikolić.

Kancelarka Merkel se zahvalila predsedniku Srbije na iskrenim rečima, pohvaljujući želje i napore Srbije da uđe u Evropsku uniju.

Veoma je dobro to što ste rekli da je Srbija na čvrstom putu ka Evropskoj uniji i mi moramo da pazimo na zamor građana u evrointegracijama„, rekla je ona.

Govoreći o saradnji unutar EU, Merkel je rekla da postoji percepcija da se vodi rigidnija politika i da, štaviše, pojedine članice EU imaju drugačija shvatanja demokratije.

Naša politika je postigla rezultate, mi smo uspeli da podstaknemo saradnju„, naglasila je nemačka kancelarka.

vehabije

Govoreći o bezbednosnim izazovima u Evropi, Merkel je rekla da Nemačka nastoji da propaganda islamskih ekstremista ne destabilizuje region.

Postoji opasnost da muslimanski ekstremisti utiču na muslimane u Bosni i Hercegovini i destabilizuju Evropu„, podvukla je kancelarka.

Predsednik Nikolić je ukazao na činjenicu da Srbija predstavlja faktor stabilnosti u regionu, kao i na to da je Srbija na poziciji između Evrope i Rusije, što je ponekad dobro, a ponekad nije.

Mi ne možemo da se odreknemo ni jednog ni drugog prijatelja i to je problem koji nastojimo da prevaziđmo„, naglasio je predsednik Srbije.

Angela Merkel boravila je u Beogradu 16 sati, susrela se sa predsednikom i premijerom Srbije i razgovarala sa predstavnicima civilnog društva.

(B92)

Share this post: