Armata, ruski ultra moderni super-tenk ima jednu fatalnu manu

rusija armata tenk

Rusija je 9. maja, na paradi povodom Dan pobede nad fašizmom u Moskvi, predstavila tenkove treće generacije Armata koji će uvesti revoluciju u naoružanja tamošnjih kopnenih snaga. Svojstva Armate su znatno naprednija od ranijih ruskih i sovjetskih tenkova, ali ovaj projekat ima jednu veliku manu: daleko prekoračuje budžet.

Armata je, prema tvrdnji američkog sajta „Biznis insajder“, jednostavno preskupa da bi postala glavni pogon ruskih oklopnih snaga.

Ovaj sajt smatra da će Moskva imati problema s obezbeđivanjem onoliko tenkova koliko je nameravala, posebno zbog aktuelnih problema koje ima usled sankcija koje su joj SAD i EU nametnule zbog ukrajinske krize.

Prema izveštaju „Oksford analitike“ koji je uradio Dmitrij Gorenburg, naučnik sa Harvarda, i koji je on šerovao na svom blogu „Ruska vojna reforma“, troškovi Armate su 2,45 puta veći nego što je predviđeno Programom državnog naoružavanja za 2020. koji je Kremlj izradio 2010. godine.

Kao rezultat toga, Ministarstvo odbrane očekuje da smanji broj tenkova Armata za nabavku i da se umesto toga fokusira u srednjoročnom periodu na postojeće tenkove T-72 – navodi Gorenburg.

Novi ruski tenk

On prenosi da je, prema navodima ruskih medija, firma „Uralvagonzavod“ koja je zadužena za proizvodnju Armata] pristala na smanjenje pojedinih troškova, ali da će program i pored toga biti skup.

Gorenburg procenjuje da će do 2020. u korišćenje ući najviše 330 tenkova Armata, što je samo deo od 2.300 planiranih pomenutim programom. To je pod uslovom da ne bude nekih ozbiljnih propusta u proizvodnji i prilikom testiranja na terenu koja će trajati do 2018.

(Tanjug)

Share this post: