Asadova vojska ostvarila važnu pobedu: Oslobođen vojni aerodrom pored Damaska

sirija vojska tenk rat mitraljez

Sirijska armija je uz pomoć lokalnih dobrovoljaca povratila kontrolu nad vojnim aerodromom Mardž-al-Sultan, koji se nalazi u istoimenom istočnom predgrađu Damaska.

Ruska agencija RIA Novosti prenela je ove reči jednog neimenovanog visokog sirijskog vojnog zvaničnika: „Aerodrom je konačno oslobođen. Teroristi iz Džebhat an-Nusra i Džejš al-Islam potisnuti su prema Huš ali-Salihiji. Desetine su ih poginule“.

Aerodrom Mardž as-Sultan, oko kojeg je Asadova armija već formirala bezbednosni prsten, nalazi se pored mesta Duma, 18 kilometara od Damaska.

Ovaj aerodrom je bio glavna baza terorističke formacije Džejš al-Islam.

Samo nekoliko sati ranije, sirijska armija je povratila kontrolu i nad nekoliko planinskih visova uz granicu sa Turskom, što će joj omogućiti da kontroliše ulazak u zemlju oružja i terorista iz Turske.

Reč je o visovim na samom severu provincije Latakija, a omogućiče kontrolu četiri deonice granice koje se smatraju najvećim nelegalnim „grančnim prelazima“. Dosad su njima pripadnici Džebhat an-Nusra i Islamske države nesmetanu stizali iz Turske i vraćali se u nju.

Sada Asadove snage pod vartom svojih topova i haubica imaju celu prigraničnu zonu.

(Fakti)

Share this post: