BBC: Nema razlike između pobunjenika i terorista u Siriji, svi dele istu ideologiju

sirija2

Najmanje 15 pobunjeničkih snaga u Siriji spremno je da nasledi Islamsku državu ukoliko ona bude poražena, pokazuje istraživanje, a prenosi BBC.

Centar za religiju u geopolitiku, koji je povezan sa bivšim premijerom Velike Britanije Tonijem Blerom, navodi da se 60 procenata pobunjenika može klasifikovati kao „islamisti“.

Takođe se navodi da su pokušaji svetskih moćnika da naprave razliku između umerenih i ekstremnih frakcija pogrešni.

Podsećamo, zapadne zemlje pojačale su vazdušne udare protiv Islamske države u Siriji i Iraku.

Međutim, Centar za religiju i geopolitiku navodi da je najveća opasnost međunarodnoj zajednici od onih grupa koje dele istu ideologiju sa Islamskom državom, a na koje trenutno niko ne obraća pažnju.

U redovima tih grupa nalazi se i do 100.000 boraca.

„Zapad rizikuje da napravi stratešku grešku ukoliko se samo fokusira na Islamsku državu. Njen vojni poraz neće značiti kraj džihadizma u svetu. Ne možete bombardovati ideologiju, a naš rat je upravo takav, ideološki“, navodi Centar.

Ukoliko Islamska država bude poražena ogorčeni njeni borci i drugi ekstremisti mogli bi da organizuju napade izvan Sirije baš zato što je „Zapad uništio Kalifat“, upozoravaju iz Centra.

Takve nove grupe bi mogle da se takmiče za svetku pažnju kako bi osigurale privlačnost borcima i finansijama koje Islamska država trenutno ima.

Zbog toga, kako se navodi, vojna kampanja protiv ID mora biti propraćena „intelektualnim i teološkim porazom ideologije kojom se vodi“.

(B92)

Share this post: