BELA SMRT: ​Kako je industrija šećera “zasladila” izveštaje o štetnosti ove namernice, odmah ga izbacite iz ishrane!

Ilustracija

Veza između bolesti srca i konzumacije šećera je poznata već šest decenija, ali tek sada se znaju detalji.

Naučnici su vezu između konzumacije šećera i bolesti srca otkrili pre 60 godina ali je ona tek sada potvrđena i potpunosti. Zašto se čekalo toliko dugo?

Po najnovijim podacima koje objavljuje JAMA medicinski mesečnik, industrija šećera je sponzorisala istraživanja koja su za glavnog krivca za bolesti srca našli u – masnoćama.

Grupa se tada zvala Fondacija za istraživanje šećera i promovisala je te rezulatate i tako prikrila druga istraživanja.

Danas se ta grupa zove Udruženje za šećer, koje na upite iz CNN nije imalo komentar, ali je dovelo u pitanje podatke stare 60 godina.

Prema rečima Aire Šmit sa Univerziteta Kalifornije, jedne od autorke studije, da je veza šećera i bolesti srca bila jasnija sada bi stanje sa bolestima srca bilo znatno drugačije. 1960. je britanski doktor Džon Judkin rekao da postoji veza bolesti srca i šećera jer njegova konzumacija podiže nivo triglicerida u krvi. Američka doktorka Ansel Kiz je krivicu svalila isključivo na masti.

Njeno stanovište je bilo opšte prihvaćeno.

Novo istraživaje o uticaju industruje šećera na ove rezultate, bazira se na pismima koja su iz Fondacije za istraživanje šećera slali raznim naučnicima. Pisma otkrivaju da su oni finansirali samo istraživanja koja nisu šećer pokazivala kao krivca za bolesti srca.

Dodatno, kako se nivo masti (kao krivca) u ishrani smanjivao, šećer je bio logična “zdrava” zamena.

Početkom osamdesetih u preporukama ministarstva zdravlja SAD se navodi da bi trebalo smanjiti unos masti, zasićenih masti i holesterola, zbog rizika od bolesti srca. Pominje se i preporuka za manji unos šećera, ali zbog – problema sa zubima. 

Prema najnovijim istraživanjima, ispostavlja se da je unos šećera veći rizik za bolesti srca nego unos masti. Vlada SAD je po prvi put uvela ogranočenje unosa šećera na 10 odsto svih dnevnih kalorija.

Bolesti srca su zaslužne za svaku četvrtu smrt u SAD – godišnje 610.000. Dodatno i procenat gojaznih je u porastu, pogotovo među decom. Ipak, ako je za utehu – potrošnja gaziranih pića koja je zaslužna za povećanje težine je u padu pogotovo među mlađom populacijom.

(Newsweek)

Share this post: