Belruskoni osuđen na tri godine zatvora

Izazvao skandal

Bivši italijanski premijer Silvio Berluskoni proglašen je danas krivim i osuđen na tri godine zatvora zbog podmićivanja jednog senatora 2006. u nastojanju da sruši tadašnju vladu levog centra.

Sud na jugu Italije, izrekao je Berluskoniju i zabranu obavljanja javne funkcije u narednih pet godina, rekao je sudija u presudi koja je uživo emitovana na televizijskim mrežama, preneo je Rojters.

Berluskoni, koji je četiri puta bio premijer Italije i koji nastoji da se vrati na političku scenu, demantovao je optužbe.

On, međutim, neće morati da služi kaznu zbog principa zastarelosti koji stupa na snagu kasnije ove godine, pre početka bilo kakvog žalbenog postupka.

U tužbi je navedeno da je Berluskoni 2006. platio mito Serđu de Gregoriju, tadašnjem senatoru iz partije Italija vrednosti da pređe u njegovu Stranku slobode i tako pomogne u rušenju vlade levog centra koja je u to vreme bila na vlasti.

Medijski tajkun Berluskoni bio je uvučen u seriju sudskih procesa da bi ranije ove godine, zbog utaje poreza, odslužio jednogodišnju kaznu obavljanja društveno-korisnog rada.

(Pravda)

Share this post: