Benjamin Netanijahu: EU treba da je sramota

"Srbi i Jevreji su prijatelji hiljadama godina"

EU treba da bude sramota zbog odluke da se stavi oznaka na proizvode napravljene u jevrejskim naseljima na Zapadnoj obali, kaže Benjanim Netanijahu.

Netanijahu, koji je u poseti Vašingtonu, izdao je saopštenje u kojem navodi da je u odluci EU Izrael nepravedno označen i optužio Uniju da kritikuje „stranu koju napadaju teroristi“.

Evropsku uniju „treba da bude sramota“, naveo je Netanijahu.

Netanjiahu je rekao da će izraelska privreda izdržati taj udarac iz Brisela i da će on najviše pogoditi palestinske radnike koji rade u izraelskim fabrikama na Zapadnoj obali.

Odnosi EU i Izraela su pogoršani pošto je Brisel danas odobrio smernice za članice da se posebno označe proizvodi iz jevrejskih naselja na palestinskim teritorijama, što je Izrael već kritikovao kao „prikriveni antisemitizam“.

EU se protivi izgradnji jevrejskih naselja na teritorijama koje Palestinci žele u okviru buduće države na Zapadnoj obali i u istočnom Jerusalimu.

Izraelska vlada to smatra bojkotom svojih proizvoda u vreme dok je potrebna diplomatska pomoć za napredak u mirovnim pregovorima.

Velika Britanija, Belgija i Danska su već uvele posebno označavanje proizvoda iz spornih jevrejskih naselja, pre svega voća i povrća. To označavanje moglo bi da utiče na manje od jedan odsto ukupne trgovine između EU i Izraela, koja iznosi oko 30 milijardi evra.

Podsećamo, predsednik SAD Barak Obama i izraelski premijer Benjamin Netanijahu sastali su se u ponedeljak u Beloj kući prvi put nakon nešto više od godine.

(BETA/AP)

Share this post: