BIVŠI ŠEF VOJNE SLUŽBE: Cilj NATO i Amerike je svesti Srbiju na Beogradski pašaluk!

Ilustracija

foto: Tanjug

Bivši šef Vojno-bezbednosne agencije Momir Stojanović izjavu NATO generala Petra Pavela da Balkanu prete islamski terorizam i ruski uticaj vidi kao najavu radikalnije politike SAD i NATO-a na ovom prostoru, nezadovoljnih sve većim prisustvom Rusije.

Predsedavajući Vojnog odbora NATO-a, češki general Petar Pavel, ovih dana je iz Splita poručio da Srbija i Republika Srpska zbog sve većeg ruskog uticaja predstavljaju ozbiljnu pretnju članicama NATO-a na Balkanu koji je i dalje, smatra on, potencijalni izvor ratnih sukoba.

Odmah je i dodao da NATO, naravno, mora da „odvrati protivnika i odbrani svoju članicu od bilo kakve pretnje“.
Kakvu poruku nosi ovakva izjava predsedavajućeg izrečena posle konferencije Vojnog odbora NATO-a, i to samo nekoliko dana nakon što je nemački državni ministar za Evropu Mihael Rot u Beogradu izjavio da Srbija ima nemačku podršku ako je odlučna u svojoj nameri da bude deo EU, a ne Rusije.
Najnovija izjava Pavela za nekadašnjeg šefa Vojno-bezbednosne agencije (VBA) generala Momira Stojanovića nije nimalo čudna.
On je podsetio da SAD i zemlje Zapadne Evrope imaju neuporedivo veći broj nevladinih organizacija na koje utiču, da su vežbe koje NATO sprovodi sa našim Ministarstvom odbrane daleko brojnije nego one sa Ruskom Federacijom.
„Dakle, nijedan argument za izjavu kakvu je dao Pavel ne stoji. Ali je očigledno da je zbog čvršćeg stava Ruske Federacije kada je u pitanju rešavanje problema na balkanskom poluostrvu prisutna nervoza u SAD i NATO-u“, kazao je Stojanović.
On smatra da stabilnosti više prijeti neprincipijelna politika koju NATO sprovodi već dugi niz godina prema državama Zapadnog Balkana, nego islamski terorizam i Rusija.
„Ne bi me iznenadilo da, želeći da se stvari na Balkanu iskomplikuju, SAD u perspektivi pribegnu nekim metodama specijalnog rata, poput onih kada su sami izazivali krize na prostoru Balkana, kao što je bio slučaj Račak ili Markale“, kaže Stojanović.
On smatra da bi jedan takav incident bio dovoljan da zakomplikuje već dovoljno komplikovanu situaciju u Makedoniji, BiH, na Kosovu i Metohiji.
„Upravo tu su prisutni najveći problemi, a nijedna od tih zemalja, pa ni Kosovo, koje oni smatraju nezavisnom, nije članica NATO. Tako da začuđuje izjava da će NATO braniti interese svojih članica na Balkanu“, naveo je Stojanović.
Zato on izjavu Pavela doživljava kao uvod ili najavu, pa i tihu pretnju administracijama zemalja na Balkanu da se moraju slepo povinovati interesima SAD i NATO-a.
Ali ga, kaže, ne čudi što je NATO general takvu izjavu dao iz Splita, iz Hrvatske, s obzirom na sve veće naoružavanje hrvatske armije, odnosno NATO snaga u toj republici.
To onda indirektno znači i otvorenu pretnju da oni mogu da destabilizuju najpre stanje u BiH, s obzirom na najavljeni referendum i na to da se Dejtonski mirovni sporazum klima.
To je s jedne strane pretnja, a s druge strane odvraćanje Srbije od planova da našu vojsku napokon opremi savremenijim sredstvima ratne tehnike, o čemu pregovara sa Ruskom Federacijom, smatra on.
Na pitanje da li je to još jedan od pritiska koji su, kako se navodi, gotovo svakodnevni, da se Srbija opredeli između NATO-a i Zapada i Rusije, bivši šef VBA odgovara potvrdno.

(in4s.net)

Share this post: