„Brda i doline“ dok ne uđu u NATO a posle samo baze

nato

Ambasador Rusije u Crnoj Gori Andrej Nestarenko rekao je da njegova zemlja „ne vidi smisao“ širenja NATO u sadašnjim uslovima.

Nestarenko je u intervjuu podgoričkim „Vijestima“ rekao da Rusija nije saopštavala stav u vezi sa članstvom Crne Gore u NATO i da zvanična Moskva „samo upozorava crnogorske prijatelje da vlada treba da bude svesna posledica“, te da “ narod treba da iskaže svoje mišljenje o tome.“.

Ruski ambasador je ocenio da se širenje NATO prema granicama Rusije „odvija stalno“, da su zemljama koje su se učlanile „obećali brda i doline, da će se ekonomija poboljšati“, a da su te zemlje „poslužile na kraju samo kao teritorije za razmeštanje vojnih baza“ Severnoatlanskog saveza.

„Sada, tobože u cilju spasavanja Ukrajine, NATO pravi svoje objekte u sve tri baltičke republike – Litvaniji, Letoniji i Estoniji. Kao i ranije u Bugarskoj i Rumuniji“, naveo je Nestarenko.

Komentarišući odluku crnogorske vlade da se pridruži sankcijama Evropske unije protiv Rusije, istakao je da ne razume takav potez.

Rekao je, međutim, da nedavna zabrana izvoza mesa iz Crne Gore u Rusiju nije vezana za sankcije ili političke odnose, već da je reč o propustima kod crnogorskih uvoznika, na koje je jasno ukazano i „koje treba ukloniti.“

„Čim ti nedostaci budu uklonjeni, privremene mere će biti skinute i izvoz će se nastaviti“, poručio je Nestarenko.

(Beta)

Share this post: