Brisel: Nemačka odledila stavove prema Srbiji

angela-merkel02

Prva poglavlja u pregovorima Srbije o članstvu u Evropskoj uniji mogla bi da budu otvorena u oktobru, uz saglasnost Nemačke.

Do te vesti je nezvaničnim putem stigla agencija Tanjug, uz navode da je u načelu postignuta saglasnost da se formalna odluka donese na ministarskom sastanku u septembru, a da se konkretna poglavlja otvore u oktobru, s čime je saglasna i Nemačka, koja je donedavno bila rezervisana po ovom pitanju.

Kako je rekao Tanjugov diplomatski izvor, skup “Prijatelji Srbije“ je bio dobra prilika da ministri nezvanično preciziraju pozicije svojih zemalja kako na jesen, kada se otvaranje poglavlja zvanično nađe na dnevnom redu, ne bi bilo neprijatnih iznenađenja.

Kako je Tanjugu ranije rekao jedan briselski diplomata koji je želeo da ostane anoniman, ovako širok odziv na skupu dokazuje da u EU ne samo da nema nijedne zemlje koja ne želi da vidi Srbiju kao članicu, već da postoji dobra volja da joj se pomogne na putu u Evropu.

O važnosti koju su u Briselu dali ovom skupu govori i to što je zbog njega odložen početak ministarskog saveta EU posvećenog izbegličkoj krizi.

Glavni cilj skupa bio je da se pripremi teren za to da se što pre otvore prva pregovaračka poglavlja, što Austrija i Italija već duže zagovaraju.

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je da je zatražio od šefova diplomatija zemalja EU da pregovaračka poglavlja sa Srbijom otvore mnogo pre kraja godine.

(Tanjug)

Share this post: