Briselski oktagon: Beograd i Priština dogovaraju odnose u napetoj atmosferi

Nećemo biti ruski neprijatelji

Memorandum o razumevanju u vezi sa osiguranjem vozila potpisali su večeras u Briselu predstavnici Beograda i Prištine. Pregovori traju, atmosfera veoma napeta.

Razgovori u Briselu se nastavljaju, a dve delegacije za sada najudaljenije stavove imaju po pitanju Zajednice srpskih opština. Pregovori traju više od četiri sata, atmosfera je veoma napeta, a očekuje se da dijalog potraje još nekoliko sati.

Kako javlja reporter B92 iz Brisela, dogovoren je samo memorandum o razumevanju o osiguranju vozila, dok su po pitanju Zajednice srpskih opština stavovi Beograda i Prištine i dalje veoma udaljeni.

“Atmosfera je napeta i teška zbog velikih očekivanja od razgovora. Naša delegacija ulaže puno napora da se postignu određeni rezultati, da se približe stavovi i ostvari napredak. ZSO je ključno pitanje, ključni su zakonski okvir i nadležnost ZSO.

Srpska strana pokušava da nađe kopromisno rešenje i uslove da se usvoje principi za ustanovljenje ZSO“, kaže general Dragan Vladisavljević, šef Kancelarije za koordinacije poslova u pregovaračkom procesu sa Prištinom.

On je prisustvovao delu razgovora o energetici i kaže da je prištinska strana pokušala da izađe iz tehničkog dela razgovora.

“Pokušali su da pređu na pitanje imovine, da jednim potezom reše pitanje Gazivoda, Valača i da distributivni sistem na severu KiM preuzmu od Srba u svoje vlasništvo. Stav naše strane je da je ovo pitanje o kom se ne može pregovarati.

Predstavnici EU pokušavaju da nađu kompromisno rešenje za obe strane. Verujem da će naša delegacija uraditi sve da dođe do rešenja jer su u igri veliki ulozi sa obe strane“, zaključio je Vladisavljević za B92.

Tahiri: Postignut dogovor o osiguranju vozila

"Srbija mora priznati Kosovo"

Članica prištinskog pregovaračkog tima Edita Tahiri izjavila je da su timovi Beograda i Prištine danas u Briselu potpisali sporazum o osigranju vozila, koji znači da će tarife za polise biti daleko niže nego do sada.

Na pitanje koji će biti iznosi za polise, Tahiri je novinarima u Briselu rekla da će biti iste kao za zelene karte i druga dokumenta kojima stanovnici Kosova putuju u Makedoniju, Albaniju ili Crnu Goru.

Na pitanje da li ima izgleda da se potpišu i sporazumi o Zajednici srpskih opština, telekomunikacijama i energetici, Tahiri je rekla da o tome ništa ne može za sada da priča, jer delegacije Prištine i Beograda i dalje vode razgovore o tome.

Naglasila je da kosovska strana svakako želi da se to postigne.

(B92)

Share this post: