BUGARSKI PREDSEDNIK BOJKO BORISOV IZNENADIO NATO: Ne želimo da učestvujemo u ratu protiv Rusije!

Ilustracija

Bugarski premijer Bojko Borisov izjavio je da Sofija ne želi da učestvuje u stvaranju zajedničke prozapadne Crnomorske flote, u čijem sastavu bi bile Rumunija, Turska i Ukrajina, sa ciljem da neutrališu prisustvo ruske mornarice u Crnom moru.

„Ne treba nam rat u Crnom moru„, rekao je Borisov na zajedničkoj konferenciji za novinare sa bugarskim predsednikom Rosenom Plevnelijevim.

Dan nakon što je Moskva upozorila NATO da ne gomila snage nadomak njenih granica, Borisov je rekao da ne želi da vidi fregate koje plove pored turističkih destinacija.

„Želim da Crnim morem plove čamci, jahte, turistički i teretni brodovi, a ne da oblast postane arena za vojnu akciju“, rekao je Borisov, dok je Plevnelijev istakao da je Bugarska miroljubiva zemlja i da njena spoljna politika nije usmerena ni protiv koga.

Bugarska, koja od nekadašnjih zemalja istočnog bloka, ima najtešnje odnose sa Rusijom, izrazila je spremnost da učestvuje u zajedničkim vojnim vežbama NATO.

Prema Konvenciji iz Montrea, zemlje koje ne izlaze na Crno More ne mogu da drže svoje ratne brodove u tom regionu duže od 21 dan.

Države na obalama Crnog mora su su Rusija, Turska, Bugarska, Rumunija, Ukrajina i Gruzija.

(Agencije)

Share this post: