Carnajev kriv, možda smrtna kazna

carnajev

Sud u Bostonu proglasio je Džohara Carnajeva krivim za ubistvo troje ljudi i ranjavanje 264 čoveka u bombaškom napadu na Bostonskom maratonu 2013. godine.

Osim toga, osuđen je i za ubistvo policajca četiri dana kasnije.

Carnajev (21) je proglašen krivim po 30 tačaka optužnice, od kojih 17 povlače smrtnu kaznu.

Ista porota američkog Okružnog suda sada treba da odluči da li će Carnajeva da osudi na smrt ili na doživortnu kaznu zatvora bez mogućnosti skraćenja.

Tokom izricanja presude Carnajev je ćuteći gledao u pod, povremeno se meškoljeći, preneo je Rojters.

Sudnica je bila puna onih koji su preživeli napad na Bostonskom maratonu, uključujući i roditelje najmlađe žrtve, osmogodišnjeg Martina Ričarda.

Porota je više od 11 sati procenjivala krivicu Carnajeva, tokom dva dana razmatranja i posle 16 dana svedočenja.

Tri osobe su poginule, a više od 260 ih je povređeno kada su dve bombe kućne izrade eksplodirale u blizini linije finiša maratona 15. aprila 2013. godine.

Carnajev je optužen da je napad izvršio sa svojim starijim bratom Tamerlanom, koji je ubijen u razmeni vatre s policijom nekoliko dana kasnije.

Odbrana je pokušala da dokaže da je optuženi bio pod snažnim uticajem svog sedam godina starijeg brata, dok tužilaštvo tvrdi da je bio ravnopravni učesnik i da je delovao svojevoljno.

Tužilaštvo je iznelo dokaze da je optuženi, etnički Čečen koji je u SAD došao pre više od decenije, čitao i preslušavao džihadistički materijal, a na brodu na kojem se skrivao pisao zabeleške s naznakama da je napad izvršen iz osvete za kampanju SAD u većinski muslimanskim zemljama.

Federalno tužilaštvo navelo je i da je u računaru Carnajeva pronađena, između ostalog, kopija magazina Al Kaide „Inspajer“ i članak o načinu izrade bombi, zaključivši da je on ekstremista koji je želeo da „kazni Ameriku“.

Suđenje Carnajevu je jedno od najpažljivije praćenih suđenja za terorizam u SAD od bombaškog napada u Oklahoma Sitiju pre 20 godina.

(Tanjug)

Share this post: