ČOVEK IMA IDEJU: Zbog menadzmenta RTS-a, građanima će država seći struju!

Generalni direktor RTS Dragan Bujošević novinar

Generalni direktor RTS Dragan Bujošević, tražio je u više navrata od Vlade Srbije i EPS da se usvoji zakonsko rešenje na osnovu koga bi se građanima koji ubuduće ne budu plaćali TV pretplatu isključivala struja.

Obaveza plaćanja pretplate koja se sada zove TV taksa i može maksimalno da iznosi 500 dinara mesečno stupa na snagu 1. januara 2016, a direktor RTS je u više navrata urgirao u Vladi i EPS iznoseći svoj stav da se Srbi mogu naterati da plaćaju pretplatu samo tako što bi im bilo zaprećeno “sečom struje”!

Bujošević traži da se dug za pretplatu tretira kao dug za struju, odnosno da oni koji ne budu plaćali TV taksu posle nekog vremena ostanu bez struje u domaćinstvu.

Njegova je procena da je to jedan jedini način da prihod od pretplate bude siguran i stabilan – objašnjava sagovornik iz Javnog servisa.

I u Vladi Srbije su juče nezvanično potvrdili da Bujošević lično insistira da se “seča struje” kao zaprećena sankcija neplatišama uvrsti u predlog zakona o privremenom uređivanju načina plaćanja takse, koji inače predviđa naplatu pretplate za javne servise RTS i RTV preko računa za struju.

Tačno je, Bujošević zahteva da se ljudima po Srbiji zbog pretplate za RTS seče struja! Sasvim je legitimno da se TV taksa naplaćuje uz račun za struju, ali to nipošto ne bi trebalo da znači da možete ljudima seći struju zbog pretplate.

Nije nam poznato da takva praksa postoji negde u Evropi – rečeno je u Vladi Srbije.

Da na Javnom servisu ozbiljno računaju sa ovom staljinističkom idejom potvrdio je juče i predsednik Upravnog odbora RTS Zoran Popović. On, štaviše, smatra da je “seča struje” zbog neplaćanja takse za RTS neizbežna.

Ako se zakon usvoji u sadašnjem obliku, naplata takse ići će preko računa za struju. Taksa neće moći odvojeno da se plaća, pa samim tim, ako je ne platite, ispada kao da niste platili električnu energiju.

Sve one mere koje EPS sprovodi kada se ne plaća struja, sprovodiće i ovde, a jedna od tih mera, doduše krajnjih, jeste i isključenje s mreže – objašnjava Popović.

S druge strane, u “Elektroprivredi Srbije” ističu da sve u vezi s naplatom takse tek treba da bude utanačeno.

EPS nije zvanično dobio Predlog zakona o privremenom uređivanju načina naplate takse za javni medijski servis.

Mnoga pitanja tek treba da budu uređena podzakonskim aktima i ugovorom sa RTS – objašnjavaju u EPS. U ovoj firmi kažu i da građani zbog TV takse, po važećim zakonima, ne mogu da ostanu bez električne energije.

(Informer)

Share this post: