Čovek slučajno otkrio da nema više od pola mozga

Zdravlje

Jedan 44-godišnji čovek koji je živeo sasvim normalnim životom nije imao pojma da mu nedostaje više od pola mozga. Do tog neverovatnog otkrića došao je tek kad je posetio bolnicu u Francuskoj, zbog slabosti u nogama.

Prema članku objavljenom u magazinu New Scientist, slučaj je otkriven u julu 2007, a neurolog koji ga je pregledao utvrdio je da mu nedostaje između 50 i 75 odsto mozga.

Osim ispodprosečne inteligencije (IQ 75), čovek nije osećao nikakve posledice, a čak je imao suprugu i dvoje dece.

Lekari smatraju da je do ovog ekstremnog smanjenja moždane mase došlo zbog hidrocefalusa u detinjstvu – poremećaja koji izaziva nakupljanje cerebrospinalne tečnosti u mozgu. Tada su mu lekari drenirali višak tečnosti, ali je tečnost ponovo počela da se nakuplja u njegovoj 14. godini.

Ovog puta niko nije primećivao da nešto s njim nije u redu i tečnost je potiskivala njegov mozak sve do samih ivica lobanje.

Neurolozi ne mogu da objasne kako je uspeo da zadrži sve funkcije, poput kontrole pokreta, jezika, vida, emocija i u studiji je zaključeno da je reč o ekstremnom primeru prilagodljivosti glavnog organa nervnog sistema.

(B92/Newser)

Share this post: