Da li će Crna Gora biti posljednja članica NATO?

Ilustracija

Prijem Crne Gore predstavlja znak neophodnosti Alijanse u vreme obnovljenih tenzija u Evropi.

U trenutku velikih tenzija u Evropi, NATO slavi učlanjenje najnovijeg člana – Crne Gore, objavio je BBC, zapitavši da li će se broj članica Alijanse zaustaviti na 29. Prijem Crne Gore predstavlja znak neophodnosti Alijanse u vrijeme obnovljenih tenzija u Evropi, navodi BBC.

Odluku da se Crna Gora primi u NATO treba da potvrde sve članice saveza, ali osnovni predlog je usvojen. NATO navodi da je Crna Gora obezbedila trupe za obuku u Afganistanu i finansijsku pomoć za bezbednosne snage, ali s obzirom da njena vojska broji nešto više od 2.000 članova, njen doprinos savezu bit će ograničen.

Uključujući Crnu Goru, NATO danas broji 29 članica.

Makedonija i Bosna i Hercegovina su na listi čekanja. Odluka o ulasku Bosne i Hercegovine u savez je i dalje nije potvrđena, dok ne reši probleme sa vojnom imovinom, dok Makedonija, kako se navodi u saopštenju NATO-a, čeka da naziv države bude Makedonija.

Da li će se broj članica NATO-a zaustaviti na broju 29, pita se BBC.

NATO je ranije istakao da će Ukrajina i Gruzija jednog dana biti članice. Ali podeljena Ukrajina, za sada ne zahteva učlanjenje, a Gruzija, kako se navodi, ima previše problema sa Rusijom, pa njeno učlanjenje deluje skoro nemoguće, preneo je RTS.

Neke od članica NATO-a rade dosta da doprinesu ovoj organizaciji, ali pred njima je, kako se navodi, mnogo posla.

NATO je međunarodna organizacija, osnovana 1949. godine potpisivanjem Severnoatlanskog ugovora između 12 država tadašnjeg zapadnog bloka. Političko sedište organizacije je u Briselu.

(Global CIR/Agencije)

Share this post: