DA LI SU OVO „PRIJATELJI IZ EU“? ZAŠTO VUČIĆ I VLAST ĆUTE O OVOME? – U Evropskom parlamentu traže da se odreknemo Vojvodine i Kosova i da priznamo agresiju na Hrvatsku!

ervropski parlament eu evropska unija brisel sednica objektiv

Predstavljanje godišnjeg izveštaja o Srbiji, koji je u pozitivnom tonu napisao nemački poslanik Dejvid Mekalister, bilo je u sredu još jedna prilika da naši susedi izađu sa brojnim zahtevima, bez mogućnosti Srbije da replicira.

Na sednici Evropskog parlamenta u Strazburu, bugarski evroposlanik Andrej Kovačev insistirao je, na primer, da se Dimitrovgradu vrati ime Caribrod, „da se ovaj srpski grad više ne bi zvao po bugarskom diktatoru“!

Najdalje su, po običaju, otišle zapadne komšije iz Hrvatske, a među njima je, tradicionalno, najglasnija bila Ruža Tomašić.

– Nije Hrvatska napala Srbiju, nego Srbija Hrvatsku. Kad napadnete jednu državu, morate da priznate da ste izvršili agresiju. Šta ćete sa izbeglicama? Šta ćete sa stotinama silovanih žena? Šta ćete s otetim i pokradenim blagom?

Ostali hrvatski poslanici su ukazivali na „gašenje medija na manjinskim jezicima“, rehabilitaciju Draže Mihailovića, autonomiju Vojvodine, a pozvali su i na priznavanje Kosova.

Beogradu je, s druge strane, zamereno što se nije više usaglasio s Briselom u spoljnoj politici prema Rusiji, a veliki broj evropskih poslanika je zatražio i veću slobodu medija i izražavanja.

Posle izveštaja o Srbiji, predstavljen je i tekst austrijskog izvestioca Ulrike Lunaček o KiM, koja je zatražila da pet preostalih zemalja članica EU prizna nezavisnost Kosova.

Španac Havijer Kouzo Permuj je naveo da je to „država“ nastala bombardovanjem, koja je pod mafijaškom kontrolom i čiji su rukovodioci optuženi za zločine.

– Čudi me da govorimo o integraciji Kosova. Zar ne bi trebalo da govorimo o integracijama cele Srbije, u kojoj je Kosovo pokrajina – postavio je pitanje Austrijanac Georg Majer, dodavši da se na Kosovu sve više regrutuju borci za džihad.

Evroposlanik iz Velike Britanije Ričard Hauit podsetio je da su u 2015. godini zabeležena 34 napada na novinare u Srbiji.

”Istraživačko novinarstvo je posebno ugroženo, jer se nezavisni reporteri u tabloidnoj štampi opisuju kao strani plaćenici”, podsetio je on.

Rumunska evroposlanica Monika Makovei rekla je da novinare u Srbiji kontrolišu političari i napadaju ih fizički. “Sa tim mora da se prestane, jer nema demokratije bez slobode medija”, poručila je ona.

PRIŠTINA NA POTEZU

Ministar inostranih poslova Holandije Bert Kunders i evropski komesar Johanes Han, poručili su da je vreme da Priština sprovede svoj deo dogovora iz dijaloga sa Beogradom.

(Večernje novosti)

Share this post: