DAČIĆ: Hrvatska može da „podiže spomenike i Hitleru, Himleru, Gebelsu ali…“

Srbija je za dijalog sa Hrvatskom, ali Hrvatska ne treba da očekuje da ćemo aplaudirati podizanju spomenika Alojziju Stepincu i rehabilitovanju ustavša.

To je izjavio prvi potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

– Hitler je za Nemce simbol zla, nemoguće da su Pavelić i Stepinac heroji mira. Ako je to uslov da vodimo dijalog sa Hrvatskom, nikoga za to neće naći u Srbiji – rekao je Dačić na konferenciji za novinare.

Navodeći da su naša vrata otvorena i da želimo razgovor sa Hrvatskom, Dačić kaže da svi treba da se usredsredimo na zajedništvo, ali da nas rehabilitacija povezana sa zločincima i genocidom sigurno ne može voditi ka tome.

– Stepinac anđeo mira? Nemojte, molim vas. To je uvreda za sve koji su stradali u NDH – kaže Dačić i dodaje da Hrvatska može da „podiže i spomenike Hitleru, Himleru, Gebelsu…, ali neka nas ne teraju da tome aplaudiramo“.

– Imamo pruženu ruku – kaže Dačić i navodi da ne želi da polemiše sa hrvatskim zvaničnicima, te da je obaveza Srbije da reaguje na rehabilitaciju ustaštva u Hrvatskoj što je, dodaje, i obaveza Hrvatske kao članice EU.

On je rekao da se protivi rehabilitaciji ratnih zločinaca i saradnika okupatora u Srbiji, ali još više rehabilitaciji NDH, navodeći da je danas postalo normalno rehabilitovati NDH i zločine protiv Srba i Jevreja, a proglašavati za ratno huškanje kada se neko tome usprotivi.

– Nisam čuo od njih osudu zločina protiv Srba, kao što je Srbija hapsila i kažnjavala sve koji su počinili zločine – dodaje Dačić, koji se u obraćanju na konferenciji za novinare pozivao na istorijske činjenice o Stepincu i NDH.

Dačić je naveo i da će sutra u Novom Sadu zasedati komisija koja se bavi ulogom Stepinca.

(Agencije)

Share this post: