DAČIĆ NE ŽELI DA PODRŽI NIKOLIĆA: Ivica otvoreno zaratio s Tomom!

dacic

Lider socijalista Ivica Dačić kazao je da je ta stranka spremna za razgovore sa naprednjacima o zajedničkom kandidatu za predsedničke izbore, ali da neće podržati Tomislava Nikolića „na način na koji se kandidovao”.

On je naglasio da SPS i JS po tradiciji uvek imaju kandidata za šefa države, ali ukoliko postoji šira koalicija čiji su deo, onda su spremni da se razgovara o zajedničkom kandidatu.

– Mi svakako ne možemo razgovarati da podržimo nekog kandidata, mi možemo da razgovaramo da imamo zajedničkog kandidata.

Ako Aleksandar Vučić i SNS žele da o tome razgovaramo, mi ćemo o tome razgovarati kada oni misle da je za to došlo vreme – rekao je Dačić gostujući na TV „Pink“.

Kako kaže, nije bilo razgovora o kandidaturi Tomislava Nikolića.

– On sada ne nastupa kao zajednički kandidat i sigurno da ga ne možemo podržati.

Ako nema razgovora o zajedničkom kandidatu, mi ćemo imati svog – precizirao je Dačić i podsetio da je Nikolić na prošlim izborima osvojio 23 odsto glasova, dok je on imao 15 odsto glasova.

Lider socijalista je ukazao da je 95 odsto stvari o kojima je Nikolić govorio, pravdajući svoju kandidaturu, uradila Vlada Srbije, čiji je SPS deo, te da su to i njihovi rezultati.

– Druga je stvar da Vučić želi da se kandiduje, on je lider koalicije i o njemu možemo da razgovaramo kao o zajedničkom kandidatu – naglasio je Dačić.

Stav lidera SPS-a nije mnogo iznenadio političkog analitičara Dragomira Anđelkovića, koji ističe da Dačić ne bi mogao u svojoj stranci da obrazloži da treba da se povuče da bi podržao Tomislava Nikolića.

– U njegovoj stranci Nikolić sigurno nema autoritet.

Sa druge strane, Aleksandar Vučić ima ugled i među simpatizerima SPS-a, tako da Dačić može da obrazloži vođstvu stranke i glasačima da se neće kandidovati da bi podržao Vučića.

Kada se radi o Nikoliću, to bi bio veliki udar za njega unutar partije.

SPS ima koalicioni dogovor sa SNS-om i oni mogu da razmatraju da podrže kandidata naprednjaka, ali ne Nikolića, koji se samozvano kandidovao.

Zašto bi SPS podržao Nikolića kada oni nisu sa njim u bilo kakvoj kombinaciji, ali jesu u vladajućoj koaliciji – kazao je on.

(Alo)

Share this post: