Dačić: Nema članstva za Kosovo u Unesku

dacic

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić naglasio je u pismu generalnom sekretaru UN Ban Ki Munu da je za Srbiju neprihvatljivo da samoproglašeno Kosovo postane član Uneska.

U pismu, u koje je RTS imala uvid, navodi se da Srbija nije promenila svoju poziciju u odnosu na status pokrajine, iako se suočava sa zahtevima i nastojanjima Prištine da se uključi u rad međunarodnih organizacija izvan konteksta dogovora o regionalnom predstavljanju i saradnji.

To je za Srbiju neprihvatljivo  – istakao je Dačić i kao poslednji takav primer naveo nastojanja samoproglašenog Kosova ka članstvu u Unesku.

Kosovo kao teritorija shodno važećoj i obavezujućoj rezoluciji Saveta bezbednosti 1244, pod upravom UN, u kom kontekstu se ne može smatrati državom kao subjektom međunarodnog prava, ne može se samim tim kvalifikovati ni za prijem u Unesko – istakao je Dačić.

On navodi da bi svako drugačije postavljanje prema razmatranju pitanja članstva Kosova u Unesku predstavljalo ignorisanje, odnosno povredu pravnih pravila nastalih pod okriljem UN radi očuvanja međunarodnog mira i bezbednosti.

(Vesti online)

Share this post: