DODIK: Jugoslavija je lagala o Jasenovcu i skrivala da su nas ovde pobili!

dodik

Obeležavanje 71 godine od stradanja žrtava ustaškog zločina – genocida u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem starištu Donjoj Gradini održano danas u Kozarskoj Dubici gde je u Crkvi Svetih apostola Petra i Pavla Svetu arhijerejsku liturgiju služio NJegovo preoveštenstvo episkop banjalučki Jefrem.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je u Donjoj Gradini da su rane jasenovačkih mučenika zalog opstanka srpskog naroda i neprekidna opomena svim Srbima.

„Ostaje trajno pitanje zašto ranije nije bilo napada na Jasenovac i njegovog oslobađanja i zašto se čekalo da se pobedi fašizam u Evropi i tek je onda jedna grupa preživelih logoraša, koja je bila osuđena na smrt, smogla snage da krene u proboj”, istakao je Dodik u obraćanju na komemorativnom skupu u Spomen-području Donja Gradina.

On je na tom mestu postavio pitanje: zašto je vlast bivše Jugoslavije skrivala taj zločin i nije dozvolila da se o njemu više zna.

„Zašto su, kada su nas obrazovali, u ideologiji koju su širili, skrivali da su nas ovde pobili”, upitao je Dodik.

Prema njegovim rečima, prošlost je važna za srpski narod jer na njoj počiva identitet ovog naroda.

„Ukoliko se ne sećamo svojih mrtvih i stradalih, zaboravimo i potiremo sebe”, naveo je Dodik.

Dodik je naglasio da je proboj jasenovačkog logora smrti jedna od najvećih srpskih pobeda izvojevana u tišini, ali koja je, nažalost, ostala u tišini sve do danas.

„Jasenovački novomučenici neumorno bdiju na straži naše savesti i našeg pamćenja i opominju da je naša sloboda uvek bila vezana za državu”, istakao je Dodik.

Dodik je rekao da na ovom svetom mestu svaka reč odjekuje tupo i deluje sitno i beznačajno, jer je zaglušujući vrisak žena i dece, plač starih i nejakih trajno obeležio ovo mesto tuge.

„U Donjoj Gradini vreme više ne teče. Kazaljke na časovnicima zaustavile su se pre 71 godinu opominjući i podsećajući nas na najtragičniji događaj u novijoj srpskoj istoriji”, istakao je Dodik.

On je rekao da je potrebno da svaki Srbin neprekidno svedoči istinu o Jasenovcu, Prebilovcima, Jadovnu, ali i o novim stratištima da bi istinu o njima svi čuli.

On je naglasio da je Republika Srpska nastala kao potreba srpskog naroda da živi slobodno u svojoj državi, koja je nastala kao plod kolektivnog sećanja na stradanje u Drugom svetskom ratu i kada nije imao državu.

„Zato naše jasenovačko, prebilovačko i jadovničko stradanje nikada ne smemo zaboraviti”, poručio je Dodik i dodao da niko nema pravo da se igra sa državom koja je tako skupo plaćena, te napomenuo da srpski narod ne sme da izgubi ideju slobode države.

On je rekao da Republika Srpska ne traži ništa više od Dejtonskog položaja BiH koji joj je više puta oduziman različitim odlukama visokih predstavnika.

Dodik je naglasio da Republika Srpska poštuje Ustav BiH, ali smatra potrebnim da se vrate nadležnosti koje su joj oduzete i prenesene na nivo BiH različitim odlukama visokih predstavnika.

„Republika Srpska želi da bude deo integrativnih procesa na ovom prostoru, opredeljena za EU, ali i da bude vidljiv i uvažen faktor u tim procesima”, rekao je Dodik.

Prema njegovim rečima, aktivnosti i saradnja Republike Srpske sa Srbijom su sasvim prirodne i logične. Dodik je izrazio zadovoljstvo činjenicom da Republika Srpska danas zajedno sa Srbijom obeležava ovaj događaj koji spada među važne nacionalne događaje.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić poručio je danas u Donjoj Gradini da je to mesto jauka, stradanja i smrti nevinih ljudi, da je ljudski i hrišćanski oprostiti, ali da je sveta obaveza srpskog naroda da se seća tog zločina i da ne prestane da istražuje ovo stradalno mesto.

„Protiče osma decenija od mučeničke smrti na stotine hiljada nevinih, koji su imali sreću da budu rođeni kao Srbi, i nesreću da potpadnu pod vlast ustaških zlikovaca kojima je bilo na pameti samo uništavanje Srba”, naveo je Nikolić, obraćajući se okupljenima na stratištu Donja Gradina.

On je napomenuo da još nisu do kraja istražene sve grobnice i jame po Donjoj Gradini.

„Ovde (na Gradini) su divlje zveri mučile, skrnavile, iživljavale se, ubijale nožem, maljem, davile u reci, retko pucale, da se ne bi čulo, u decu, u svoje dojučerašnje komšije, prijatelje, sugrađane druge vere i nacije”, rekao je predsednik Srbije.

Prema njegovim rečima, to što su prošle decenije od stravičnog ratnog zločina genocida nije razlog zašto u svetu ćute i gledaju da se sve to što manje pominje.

„Razlog je što su pobijeni Srbi, a ubice su bili Hrvati. Nama danas udaraju žig zlikovca, a zlikovcima stavljaju oreol žrtve. Donja Gradina se ne uklapa u tu dirigovanu podelu naroda”, istakao je Nikolić.

On je podsetio da je u jasenovačkom logoru stradalo o više od 700.000 ljudi, od kojih je više od 360.000 Srba završilo u donjogradinačkim jamama, najvećem stratištu tog logora.

„Ustaški dželati ostavili su za sobom 105 masovnih grobnica od preko 10.000 metara kvadratnih i još 22 čija veličina još nije utvrđena”, naveo je Nikolić i dodao da se u strašnoj statistici, u brojevima žrtava, jama, merama, ne sme zaboraviti ljudski lik žrtve, svaki čovek ponaosob.

Nikolić je poručio da se od Hrvatske danas ne traži da voli Srbiju, da je dovoljno samo da pokaže da želi da uzvrati prijateljstvo koje joj Srbija nudi, te da se odvoji od ustaških zločina i „ne plaši suočavanja sa delom mračne istorije u kome nije ni učestvovala, ne dozvoli da je neko uvede u zločin zaborava zločina”.

Dodik i Nikolić položili su danas vence na grobnom polju „Topole” u Spomen-području Donja Gradina nevino stradalim žrtvama ustaškog zločina-genocida u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu Donjoj Gradini.

Vence su položile i delegacije jasenovačkih logoraša iz Republike Srpske i Srbije, Narodne skupštine Republike Srpske, delegacija Vlade Srpske, koju je predvodila premijer Željka Cvijanović, kao i delegacije vlada Srbije i Izraela, izraelskog grada Modina i grada Banjaluke.

(Srna)

Share this post: