Dodik:Referendum 2018. ako se RS ne vrate nadleznosti

dodik

Predsednik SNSD Milorad Dodik izjavio je da će Republika Srpska 2018. godine sprovesti referendum o svom statusu ukoliko joj se ne vrate ustavne nadležnosti

Predsednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik, koji je na petom Saboru ponovo izabran za prvog čoveka stranke, izjavio je da će Republika Srpska 2018. godine sprovesti referendum o svom statusu ukoliko joj se ne vrate ustavne nadležnosti.

„U tom pogledu smo jasno rekli da će, ukoliko do 2017. godine ne bude vidljivih i osetnih elemenata stabilizacije RS u skladu sa Ustavom, a to znači da se mnoge otete nadležnosti moraju vratiti, u 2018. godini RS sprovesti referendum o svom statusu i utvrditi svoj status. Predlog će biti samostalna država“, rekao je Dodik novinarima posle Sabora koji je održan u Istočnom Sarajevu, prenela je Fena.

Dodik je naveo da je na Saboru usvojena deklaracija o statusu Republike Srpske koja nosi naziv „Slobodna i samostalna Republika Srpska, odgovornost i budućnost“.

„Jasno smo se opredelili ovde kroz deklaraciju o slobodnoj i samostalnoj republici da želimo da gradimo svoj status u okviru BiH, ali očigledno da se ignorisao naš dejtonski status“, objasnio je Dodik, ali i dodao da RS u tom pogledu želi dijalog.

Dodik je rekao da su usvojene i deklaracije – o antifašizmu i ekonomskim i socijalnim pitanjima, kao i da su sve odluke koje su donete na Saboru bile jednoglasne.

Izabrani su i članovi Glavnog odbora, Statutarne komisije i Nadzornog odbora, prenela je Fena.

(Tanjug)

Share this post: