Dok Ameriku ruše uragani, Srbiju čekaju toplija jesen i blaga zima!

Vrućina stiže

foto-ilustracija: pixabay.com

Maksimalna dnevna temperatura pada, ali će i dalje biti suvih i sunčanih dana sa temperaturama od oko 20 stepeni celzijusovih.

akon leta sa preko 60 tropski vrelih dana, uticaj visokih temperatura osetiće se mesecima koji slede, pa Srbiju očekuje topla jesen, sa Miholjskim letom i daleko blaža zima od prethodne.

Prema dugoročnoj prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije, leto se nastavlja i tokom septembra, sa izuzetkom kratkih perioda zahlađenja i padavina.

„Nalazimo se u periodu poznog leta, ali nas u septembru očekuje prijatno vreme sa periodičnim zahlađenjima u trajanju od jednog ili dva dana, kažu za Tanjug u Republičkom hidrometeorološkom zavodu Srbije.

Temperature će se kretati između 20 i 30 stepeni Celzijusovih, a prosečna maksimalna dnevna temperatura iznosiće oko 25 stepeni Celzijusovih.

Oktobar će biti topliji i prosečno vlažan, i, kako navodi RHMZ, i taj mesec proteći će u znaku Miholjskog leta.

Maksimalna dnevna temperatura pada, ali će i dalje biti suvih i sunčanih dana sa temperaturama od oko 20 stepeni celzijusovih.

U oktobru se na planinama mogu očekivati prvi snegovi, ali će u nižim predelima snežnih padavina biti tek – krajem novembra.

I novembar će, međutim, prema prognozi RHMZ, biti topliji i malo suvlji nego inače, a količina padavina biće u granicama višegodišnjeg proseka.

Srednja maksimalna temperatura vazduha u Beogradu i široj okolini tokom novembra biće oko 12 stepeni celzijusovih.

U odnosu na prošlu zimu, kada su se ekstremno niske temperature zadržale sve do početka proleća, ove godine nas očekuje blaga zima, sa srednjim temperaturama od dva do pet stepeni, a na planinama od minus tri do jedan stepen.

U decembru temperatura nastavlja da pada, iako će mesec biti blaži i malo suvlji od proseka.

Količina padavina biće u granicama višegodišnjeg proseka, a u Beogradu i široj okolini prosečna temperatura biće oko 6.8 stepeni Celzijusovih.

RHMZ sada i za januar prognozira da će biti „blaži i prosečno vlažan”, dok će u Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha biti oko 4,8 stepeni Celzijusovih.

Slična prognoza vremena predviđena je i za februar sa blagim rastom srednje prosečne temperature na 7,8 stepeni Celzijusovih.

(Tanjug)

Share this post: