Dolar slabog imuniteta u odnosu na novu valutu Realis

Ko je bog?

Naučnici Ruskog ekonomskog instituta „Plehanov“ smatraju da će nezavisna nadnacionalna valuta pomoći da se smanji značaj američkog dolara u svetskoj trgovini.

Oni smatraju i da će pozitivno uticati na efikasnost nacionalnih i svetskih finansijskih sistema.

Na međunarodnoj konferenciji o međubankarskoj saradnji, koja je održana u Moskvi, šef katedre privredne ekonomije Andrej Bistrov predstavio je nadnacionalnu valutu pod uslovnim nazivom realis.

„Mane svetskog monetarnog sistema koče ekonomski razvoj većine država i zbog njih su države u političkom smislu nejednake. U trenutnim okolnostima, država koja je emitent svetske valute, poput dolara bez ikakvog razloga ima preferencije, greška u proceni kupovne moći valuta na berzi dostiže čak 300%“, kaže Bistrov.

faberzeovo jaje05

Po njegovim rečima, mnoge države su zabrinute dominacijom dolara na međunarodnom monetarnom tržištu.

„Sve države Šangajske organizacije za saradnju i BRIKS-a razmišljaju o eventualnom odustajanju od dolara. Teško je odustati od sistema, koji se činio nezamenjivim. Ali sa druge strane, to bi omogućilo konkurenciju valuta, korisnu za ekonomiju“, smatra naučnik.

Bistrov kaže da kada je reč o realisu, ne razmatra se mogućnost gotovinskog plaćanja.

„Na početku realis bi mogao da bude virtuelna valuta. Tako da bi države koje su uvele realis mogle da sačuvaju nacionalni monetarni sistem i istovremeno da uživaju prednosti nadnacionalne valute.“

(Sputnik)

Share this post: