Dozlogrdilo: Amerika preti kosovskim vlastima Rusijom!

Pretnja

Američki ambasador za pitanja ratnih zločina Stiven Rap kazao je da ako kosovska skupština ne bude formirala specijalni sud za zločine OVK, SAD se neće suprotstaviti nameri da se sud formira pod okriljem UN, što već duže vreme traži Rusija.

Rap je ocenio da to ne bi bilo dobro za budućnost Kosova, i da je potreban kredibilan specijalni sud koji će „očistiti vazduh“.

Kosovske vlasti bi time izbile argumente za dalju američku podršku, a dalja zaštita bi za diplomate iz SAD značila otvaranje i suočavanje sa posledicama koje za njih višestruko prevazilaze temu Kosova.

Zato je američka ambasadorka u Prištini Trejsi En Džejkobson poručila da će u tom slučaju SAD biti nemoćne da blokiraju inicijativu Rusije u vezi tog pitanja – „koje će biti politički opasnije po Kosovo“.

„Dozvolite mi da budem jasna: mi smo, kao SAD, blokirali do sada pokušaje Rusije za osnivanje Tribunala u okviru SB UN, ali ako ne uspete u Skupštini Kosova da donesete zakon o specijalnom sudu, moja zemlja neće više blokirati taj proces“, bila je izričita Džejkobsonova.

O Specijalnom sudu bi trebalo da se glasa u prvoj polovini maja, a za to su, osim povratka Srba u poslaničke klupe, potrebni glasovi dve trećine poslanika (jer se glasa o usvajanju ustavnih amandmana), odnosno 81 od ukupno 120, što znači i da bi opozicija morala da glasa.

Nedavno je Ustavni sud u Prištini objavio da amandmani koji se odnose na formiranje specijalnog suda za ratne zločine nisu protivustavni.

U znak neslaganja opozicija je na protestima u subotu deo zgrade Ustavnog suda obojila u crno i tražila ostavku njegovog predsednika Envera Hasanija.

(Vesti-online)

Share this post: