Dva turska lovca F-16 oborila ruski borbeni avion Su-24, džihadisti uhvatili pilote! – VIDEO

Ilustracija

Dvojica ruskih pilota koji su danas oboreni na sirijsko- turskoj granici uhvatili su džihadisti koji su snimak hvatanja objavili na društvenim mrežama.

Prema poslednjim informacijam pilote suhoja uhvatili su navodno Turmeni koji se bore u redovima džihadista. Sudbina pilota još uvek nije poznata,ali prema nezvaničnim informacijama jedan je odmah ubijen, a sudbina drugog pilota je još uvek nepoznata.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da su u potragu za pilotima krenuli i ruski borbeni helikopteri sa aerodroma u Latakiji.

Turska novinska agencija Dogan njuz objavila je snimak navodno ruskih helikoptera koji pretražuju teren u potrazi za pilotima oborenog suhoja.

Međutim samo sat- dva posle obaranja na društvenim mrežama pojavile su se fotografije navodno ubijenog ruskog pilota čiju letelicu su oborili turski lovci.

Naime suhoj je oboren dok je leteo na visni od 6.000 metara, a inače ovo je prvi put od postojanja NATO pakta da je jedan od članica oborila ruski borbeni avion.

Podsetimo, rano jutros dva turska lovca F-16 oborila su ruski borbeni avion Su-24 koji je prema tvrdnjama zvaničnih turskih vlasti upao u turski vazdušni prostor i odbio da ga napusti posle čak 10 upozorenja.

Zvanična Moskva je potvrdila obranje aviona, ali je negirala da je avion narušio turski vazdušni prostor.

Source: Russian warplane shot down in Syria by ReutersNews on Rumble

– Upravo sam se sastao sa ministrom inostranih poslova Turske Feridunom Sinirlioglom da razgovaramo o vojnoj akciji Ruske Federacije u i oko Sirije.

Foto: Reuters Foto: Reuters

Tema razgovora uključuli su neprihvatljiva kršenja turskog vazdušnog prostora od strane ruskih borbenih aviona, saopštio je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

Nakon obaranja Su-24 u Siriji još 11 ruskih aviona tog tipa

Ruski avion Suhoj-24, koji je danas oboren na granici između Sirije i Turske, bio je jedan od 12 aviona tog tipa koji je Rusija koristila od početka vazdušne intervencije protiv Islamske države i sirijskih pobunjenika. U pitanju je nadzvučni frontovski taktički bombarder iz sovjetske ere, sa promenljivom geometrijom krila, koji je korišćen i za izviđanje i elektronsko ratovanje.

Nekada je Su-24 bio najbrojniji sovjetski taktički bombarder, koji je proizveden u više od 1.400 primeraka, ali se pretpostavlja da je danas u aktivnoj upotrebi oko 120 letelica tog tipa u ruskim vazduhoplovnim snagama, plus još desetak u ruskoj mornarici. Proizvođen je od 1974. do 1993. godine i pored Rusije, aktivno se koristi u još pet zemalja (Alžir, Iran, Sirija, Ukrajina i Sudan). Avion Su-24 od naoružanja ima top sa 500 granata i razne vrste raketa i bombi ukupne težine osam tona.

Pored Sirije, Su-24 je borbenu upotrebu imao u ratu u Avganistanu, građanskom ratu u Libanu, Operaciji „Pustinjska oluja“ u Iraku, oba čečenska rata, u Gruziji, Libiji i u Ukrajini.

(Kurir)

Share this post: