DŽEJMS KER LINDZI LJUT, ZABRINUT I RAZOČARAN: „Britanija referendumom izgubila uticaj na Balkan i rizikuje da Škoti dobiju stolicu u UN“

evropska unija protest

Rezultat referenduma i izlazak Britanije iz EU uništiće uticaj Britanije na Balkan, navodi britanski analitičari i stručnjak za Balkan Džejms Ker Lindzi.

Osim toga, on je naveo da će Britanija sada „očigledno“ izgubiti svaki uticaj na proširenje Evropske unije.

Takođe, naveo je i da će Škotska nakon svega „veoma verovatno“ postati 194. članica UN.

Ker Lindzi je zastupao stav da Britanija treba da ostane u EU i nakon objavljivanja rezultata napisao je na Tviteru da „nema reči koje mogu da opišu bes, brigu, razočaranje i strah“ zbog vesti“.

[adsenseyu4]

On je na dan referenduma u intervjuu za B92.net rekao da bi izlazak Britanije iz EU uglavnom bio loš za Srbiju i Balkan.

Kako kaže, moglo bi se lako dogoditi da EU odluči da pokuša da ojača integraciju među državama članicama, a to bi ulazak u EU i dobijanje punopravnog članstva učinilo još težim.

Prema tome, ukoliko bude postojala mogućnost za sporazum, EU može Britaniji ponuditi neki novi, periferni, vid polučlanstva.

To bi za zemlje koje žele da uđu u EU moglo da predstavlja fazu integracije koja nudi određene dobrobiti, a koja se može koristiti dok zemlja nije spremna da krene dalje“, navodi Lindzi.

Građani Velike Britanije na referendumu doneli su odluku da napuste Evropsku uniju. Konačni rezultati: Za izlazak 51,89%, za ostanak 48,11%.

BBC i Skaj njuz su već oko pet izjutra proglasili pobedu opcije koja se zalagala za to da London napusti društvo evropskih naroda.

Na referendum je izašlo nešto manje od 72 odsto Britanaca, za izlazak se izjasnilo preko 15.000.000, dok je svoju budućnost u EU videlo milion manje.

[adsenseyu1]

Tas na referendumskoj vagi se tokom noći nekoliko puta pomerao na različite strane, u jednom momentu je čak bilo potpuno izjednačeno, pa su se Britanci pitali šta će se desiti ako na kraju zaista bude nerešeno.

Stavu “neverice” doprineo je i lider Partije za nezavisno Ujedinjeno Kraljevstvo Najdžel Faraž, koji je po zatvaranju birališta rekao da postoje jasne naznake da će opcija za ostanak u Evropskoj uniji odneti pobedu.

Nekoliko sati kasnije se ponovo oglasio, proglasivši 23. jun za Dan nezavisnosti Velike Britanije, rečima da je ovo pobeda običnog naroda.

Ubrzo je izjavu dala i liderka škotske SNP Nikola Stardžon, koja je istakla da je Škotska rekla svoje (62% za ostanak u EU), što dalje implicira da ovaj referendum neće biti poslednji. Naprotiv, treba očekivati ponavljanje inicijative za nezavisnost Škotske.

will obviously now lose all say over enlargement. This will obliterate our influence in & neighbourhood.

now looking very likely to become 194th member of the .

No words can even begin to convey my anger, worry, disappointment and fear about this news.

(B92)

[adsenseyu4][adsenseyu4]

Share this post: