Edi Rama o odnosima sa Srbijom: SVE JE HOLIVUD!

Poruka

Premijer Albanije Edi Rama je za N1 ocenio da su odnosi Srbije i Albanije na istorijskom maksimumu, a da bi još napredovali, neophodan je nastavak saradnje, posebno u oblasti ekonomije.

Kaže i da ne želi da bude posrednik u pregovorima između Beograda i Prištine, ali i da je upravo pitanje Kosova najveća prepreka u daljem napredovanju odnosa.

„Biću veoma iskren, to je situacija s kojom se pre svega moraju suočiti Beograd i Priština.

Albanija ne štiti i ne favorizuje nikoga, trudim se da kada govorim o miru i procesu pomirenja poslužim kao primer i da ono što kažem i sprovedem u delo, ali ne postoji način da delujem umesto prištinske vlade ili da na neki način opstruiram njihovu ulogu u svemu tome.

Ono što vi smatrate pokrajinom, za nas je država. To je nezavisna država koju cenimo, mi smo braća i sestre, jedan narod, ali Kosovo je druga država“, istakao je Rama.

Kako je rekao, „Kosovo je planina koja razdvaja Srbiju i Albaniju“ i dodaje da činjenica da Srbija i Albanija sarađuju na drugim poljima i da razvijaju odnos odličan znak, znak zrelosti.

„Ne postojji ništa što ne može da se reši ukoliko postoji volja na obe strane. Tako da sam siguran da će problem, koji sada deluje nerešivo, vremenom biti rešen. Kako bismo videli napredak, mislim da je dovoljno da se osvrnemo na oktobar pre dve godine.

Ovaj isti dan pre dve godine podsećao je na ulazak u novi rat zbog fudbalske utakmice i one glupe šale.

Uvek sam mislio da je to glupa šala. Ono što je taj događaj učinilo ozbiljnim bila je preterana reakcija s vaše strane.

Danas je dosta drugačije, iako još puno toga treba da uradimo“, navodi premijer Albanije.

Rama se setio i situacije kada je prvi put u Beogradu rekao da Srbija mora da prizna nezavisnost Kosova.

„Kada sam prvi put rekao da Srbija mora da prizna nezavisnost Kosova, bilo je to u atmosferi potpunog nepoverenja ili potpunog odsustva saradnje, koje nije bilo više od 70 godina.

Sećam se da sam posle te konferencije razgovarao s Vučićem i da je bio veoma uznemiren.

Rekao sam mu da moramo da izgradimo nove odsnose između Srbije i Albanije.

Ja moram da kažem šta mislim. Čini mi se da smo napredovali, iako se on i dalje protivi priznavanju Kosova.

Pravi proces pomirenja zahteva velike napore s obe strane“.

Rama kaže da odnosi dve zemlje moraju da se unaprede zarad dobrobiti naroda, ekonomije i boljeg suživota. Smatra da politika može da unapredi državne odnose i time otvori vrata ekonomiji, koja direktno pomaže građanima.

Govoreći o Trepči, Rama je istakao da Srbija mora da shvati da se Trepča nalazi na teritoriji Kosova i da je u vlasništvu grđana Kosova.

„Što se tiče Trepče, moj stav nikada neće biti poput stava vašeg patrijarha, koji me je zapanjio. On je rekao da ono što je silom oteto, silom se i vraća.

Čovek ne može a da se ne zapita sa kojim on bogom sarađuje. Jako je važno da Srbija shvati da se Trepča nalazi na teritoriji Kosova i da je u vlasništvu grđana Kosova.

I Albanaca i Srba.

Tu je pre svega reč o ekonomiji. Koliko shvatam, to nije izvor velikog profita, zapravo se samo održava u životu, ali na kraju krajea, to pitanje mora da se reši dijalogom“.

(Agencije)

Share this post: