EDITA TAHIRI: Trepča je sada naša, šta ima Brisel sa tim!?

Intervju

foto: wikimedia.org/Sh1956vlpo

Kosovski političari odbacuju mogućnost da se o konfiskaciji Trepče, koju su oni proglasili „kosovskom imovinom“, razgovara u dijalogu u Briselu.

Oni tvrde da je to „gotova stvar,“ prenose mediji u Prištini.

„Jasno smo stavili do znanja da se o imovini Kosova neće razgovarati u Briselu.

Mi nećemo pristati da razgovaramo o Trepči u Briselu i to je crvena linija koju nećemo preći“, rekla je kosovska ministarka za dijalog Edita Tahiri, napominjući da deo dijaloga ne može biti nijedna tema na koju ne pristaju sve tri strane, prenosi „Koha ditore“.

Kosovski premijer Isa Mustafa smatra da je odluka Srpske liste da suspenduje učešće u pokrajinskoj skupštini i vladi izbog usvajanja Zakona o Trepči, „ishitrena i doneta pod pritiskom Beograda“.

Po njemu, Srbija i Lista Srpska treba da prestanu da se „samoobmanjuju“, jer je Kosovo „suverena i nezavisna džava“, prenosi „Epoka e re“.

I predsednik kosovske skupštine Kadri Veseli kazao je da je pitanje Trepče „gotova stvar“ i tvrdi da direktor vladine Kancelarije za KiM Marko Đurić ne treba time da se bavi.

On je rekao za Klan Kosova da je Zakon o rudarskom kompleksu Trepča najbolji mogući za oživljavanje ovog metalurškog giganta, prenosi „Epoka e re“.

Svi prištinski listovi navode da se Beograd oštro protivi konfiskaciji Trepče i traži sednicu Saveta bezbednosti UN o ovom pitanju.

(TANJUG)

Share this post: