EKSKLUZIVNO: Srbija kupuje od Belorusije 4 baterije S-300 i 6 aviona „mig 29“?

Ilustracija

foto: Tanjug/AP

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko u martu će potpisati ugovor o kupovini 4 baterije S-300 i 6 aviona “mig 29”, ekskluzivno saznaje “Alo!”.

Kako saznaje naš list čitava stvar o nabavci novog naoružanja za Vojsku Srbije je završena, a potvrda dogovora obaviće se u martu 2018. godine kada će biti i zvanično potpisan ugovor između Srbije i Belorusije.

– Vojska Srbije definitivno dobija najsavremenije naoružanje, a čitava stvar sa Belorusijom je završena. Ugovorena je nabavka 4 baterije sistema S-300 i 6 borbenih aviona “mig 29” što će srpsku vojsku postaviti na vrh kada je region u pitanju – kaže naš izvor.

On dodaje da je reč o nabavci čuvenih sistema S-300 i to verzije S-300 V i S-300 PG kojima Belorusija raspolaže. Dok je situacija sa “migovima” slična kao kada je u pitanju nabavka iz Rusije. Što znači da će Srbija morati još dodatno da ih modernizuje.

Lukašenko nudio i Miloševiću S-300

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko je za „Politiku” 2014. godine rekao da je devedesetih godina nudio Slobodanu Miloševiću da Srbiji isporuči S-300, kao i pomoć u vazduhoplovima i da su već bile razrađene maršrute. „Našli smo i heroje pilote koji su bili spremni da pokušaju da neprimećeno prelete do Srbije, što je bio veoma rizičan zadatak”, rekao je Lukašenko. Prema rečima Lukašenka, to na kraju nije ostvareno jer Milošević nije verovao da NATO može da izvrši takvu agresiju, a kasnije je već bilo kasno, S-300 nije mogao da se prebaci jer je uvedena blokada.

Moderne sisteme Minsk je spreman da isporuči Srbiji pod uslovima daleko povoljnijim od tržišnih.

Stručnjaci kažu za “Alo!” da bi realizacijom aranžmana sa Belorusijom, uz šest “migova 29” iz Rusije, Srbija postala vojna sila bez premca u čitavom regionu.

Vojini analitičar Miroslav Lazanski kaže za “Alo!” da je nabavka naoružanja iz Belorusije sjajna stvar za Srbiju.

MIG 29

MIG 29, foto: Ministarstvo odbrane

– Ovo je jedna odlična vest! Ta nabavka će za nas biti od velikog značaja! Kada je reč o “migovima” ja sam čuo da će to biti četiri jednoseda i dva dvoseda. Stiže nam modernizovani S300, a modernizaciju će izvršiti jedna ruska firma. “Migovi” će kada stignu iz Belorusije biti modernizovani do ovog nivoa na kojem će biti ovih 10 koje imamo. Tenički će tako svih 16 biti na istom nivou modernizacije. Sada ćemo imati jednu punu eskadrilu kao što je imala nekada bivša Jugoslavija – kaže Lazanski.

Odbrana zemlje je ključna

Vojni analitičar Vlade Radulović kaže za “Alo!” da je važno ulagati u odbranu zemlje.

– Okruženi smo zemljama koje su članice NATO, sa njima ne možemo da se poredimo i takmičimo u naoružanju jer nismo ravnopravi, ali nema dileme da ćemo osvežiti naš sistem odbrane koji je bio zastareo i doveden u pitanje – rekao je on.

(Alo.rs)

Share this post: