ERDOGAN: Turske snage ubile 7.600 kurdskih boraca!

Ilustracija

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je da su turske snage bezbednosti ubile 7.600 kurdskih boraca od 20. jula 2015, dana kada je u Turskoj zabranjena Kurdistanska radnička partija (PKK) odlučila da prekine dvogodišnje primirje.

„Teroristička organizacija je pretrpela najveći poraz u svojoj istoriji. Bombe koje su spremili da podele naciju eksplodirale su u njihovim rukama.

Odlučno ćemo nastaviti naše operacije”, kazao je Erdogan u obraćanju porodicama ubijenih pripadnika bezbednosnih snaga, koje je prenosila turska televizija, a preneo Rojters.

[adsenseyu4]

Erdogan je ranije danas potpisao zakon o oduzimanju poslaničkog imuniteta u slučaju krivičnog gonjenja, za koji ova agencija navodi da je u pitanju ustavna promena koja će se verovatno okončati uklanjanjem poslanika prokurdske opozicije iz turskog parlamenta.

Erdogan je optužio prokurdsku partiju HDP, treću po jačini u parlamentu, da je političko krilo PKK koji su pokrenuli ustanak na jugoistoku Turske mahom naseljenom Kurdima, koji traje tri decenije. Rojters navodi da bi Erdogan želeo da vidi poslanike HDP-a na sudu.

Agencija dodaje da bi promena Ustava takođe mogla da Erdoganu obezbedi veća predsednička ovlašćenja, prenosi Tanjug.

Erdogan potpisao zakon o oduzimanju imuniteta poslanicima

Turski predsednik RedžepTajip Erdogan potpisao je danas zakon o oduzimanju poslaničkog imuniteta u slučaju krivičnog gonjenja.

Rojters prenosi da je to saopšteno iz Erdoganovog kabineta i navodi da je u pitanju ustavna promena koja će se verovatno okončati uklanjanjem poslanika prokurdske opozicije iz turskog parlamenta.

Erdogan je optužio prokurdsku partiju HDP, treću po jačini u parlamentu, da je političko krilo ekstremista koji su pokrenuli ustanak na jugoistoku Turske mahom naseljenom Kurdima, koji traje tri decenije.

Rojters navodi da bi Erdogan želeo da vidi poslanike HDP-a na sudu, prenosi Tanjug.

(Politika)

[adsenseyu1]

Share this post: