ESAD BAJTAL DEMASKIRAO RATNO-HUŠKAČKU RETORIKU: Sejanjem straha žele oterati armiju nezaposlenih iz ove zemlje!

Esad Bajtal, sociolog, filozof i politički analitičar iz Sarajeva

Esad Bajtal, sociolog, filozof i politički analitičar iz Sarajeva

Razlika između događaja 1991. godine i današnjih je u tome što ljudi više ne vjeruju političarima i njihovim floskulama, a nema više ni sredstava kojiima bi se neki eventualni mogući sukobi mogli „hraniti“.

Ovo je, u najkraćem, ocjena eminentnih i uglednih profesora iz BiH i regije na sve glasnija razmišljanja i strahove od nekog novog rata u regiji, pišu današnje Nezavisne.

Profesor Esad Bajtal, sociolog, filozof i politički analitičar iz Sarajeva, ima interesantnu teoriju o tome zašto političari danas rade to što rade.

„Oni su iznevjerili građane i našli su se u situaciji ‘ili – ili’, tako da ne biraju sredstva kako bi se održali na površini. I umjesto da rješavaju probleme, oni ih se ‘kutarišu’, pokušavaju da ih se oslobode. A jedan od načina je sijanjem straha otjerati armiju nezaposlenih iz ove zemlje“, kaže Bajtal.

On smatra da se sve rečeno posljednjih sedmica svakako može interpretirati u kontekstu predizborne kampanje, navodeći da narod ipak više nije blesav ni naivan kao prije dvadesetak godina.

(Global CIR)

Share this post: