EU planira da uključi Srbiju u formiranje Energetske unije

izgradnja-gasovod-gradjevinarstvo02

Evropska unija planira da što više uključi Srbiju u formiranje evropske Energetske unije, izjavio je u sredu predstavnik Delegacije EU u Srbiji Frejk Janmat, koji je najavio da će EU finansijski podržati projekte energetskog povezivanja u regionu.

Za Srbiju je iz pretpristupnih IPA fondova do 2020. namenjeno oko 200 miliona evra godišnje, od čega će za energetski sektor biti izdvojen značajan deo tih sredstava, rekao je Janmat na konferenciji o Energetskoj uniji EU.ž

Osim novca iz IPA fondova, za energetske projekte u regionu biće na raspolaganju i  krediti Evropske investicione banke, kazao je Janmat.

Srbija je zavisna od uvoza gasa iz Rusije i bilo bi dobro da ima i druge izvore snabdevanja – rekao je Janmat.

On je najavio da će EU izdvojiti značajna sredstva za izgradnju dvosmernog gasovoda između Srbije i Bugarske, jer je, kako je rekao, bitan za energetsku bezbednost regiona.

Janmat je istakao i da će EU podržati izgradnju elektroenergetske mrežne infrastrukture u regionu, kako bi se u potpunosti zaokružilo energetsko tržište u Evropi.

On je ukazao na značaj povezivanja celog regiona energetskim interkonekcijama, kako bi se uspešno uključio u Energetsku uniju EU.

Ta energetska unija, koja je formalno osnovana početkom ove godine, će se u narednim godinama tek uobličavati, jer se radi o živom organizmu, kazao je on i dodao da je cilj te unije povećanje energetske efikasnosti država članica, smanjenje zavisnosti od uvoza, ostvarenje ušteda i smanjenje štetnog uticaja energetskog sektora na životnu sredinu.

Istraživač Istraživačkog foruma Evropskog pokreta u Srbiji Aleksandar Kovačević ukazao je da će Srbija morati da, osim zakonodavnih obaveza, ispunjava i materijalne obaveze preuzete u okviru saradnje sa Energetskom zajednicom jugoistočne Evrope.

Prve od tih obaveza treba da ispunimo od početka 2018. godine, što je za mandata ove vlade, rekao je Kovačević i dodao da bi uvođenje novih tehnologija za alternativna goriva lignitu mogao da bude jedan od načina da ispunimo te obaveze.

On je ukazao i da je zbog političkih kriza u svetu sigurnost snabdevanja energentima bitno drugačija nego ranije i da generalno ima razloga za zabrinutost, zbog čega bi svi dokumenti EU trebalo da budu usmereni ka obezbeđenju te sigurnosti.

Kovačević je ukazao da su u Srbiji cene energenata, koje su i inače niske, dodatno pale, zbog sniženja cena nafte na globalnom tržištu i da tako niske više nisu dovoljne da budu jedan od glavnih razloga podsticaja izvozu iz Srbije, već bi treba podići efikasnost proizvodnjih kompanija da bi njihovi proizvodi bili konkurentni na međunarodnom tržištu.

(Tanjug)

Share this post: