EU: Rusija da razjasni obustavu Južnog toka

Bugarska

Ministri osam zemalja EU uključenih u projekat Južni tok zatražili su u utorak od Evropske komisije da zvanično „razjasni s ruskom stranom“ saopštenje Moskve o obustavi izgradnje tog gasovoda i saglasili se o hitnoj potrebi obezbeđivanja ovih izvora i dotoka energije.

Ministri energije Austrije, Bugarske, Hrvatske, Grčke, Italije, Rumunije i Slovenije su to zatražili od potpredsednika EK Maroša Šefčoviča i na sastanki s njim zaključili da je „s obzirom na nedavno utvrđenu (energetsku) ranjivost“ zemalja srednje i jugoistočne Evrope od ključnog značaja da se ubrza izradu strategijskih projekata energetskog povezivanja i obezbeđivanja novih izvora i pravaca dotoka energije.

Ministri osam članica EU i Šefčovič, zadužen za Energetsku uniju, su „pozdravili saopštenje Grčke, Bugarske i Rumunije o stvaranju ‘Vertikalnog koridora’ za gasno povezivanje te tri zemlje“.

„Oni su se saglasili da šira pitanja evropske energetske bezbednosti moraju biti celovito razmotrena imajući u vidu novi scenario snabdevanja gasom“, rečeno je u saopštenju posle ovog sastanka.

„Ministri svih članica su se saglasili da EU mora ostati snažno opredeljena ka integraciji gasnog tržišta srednje i jugoistočne Evrope i obezbđivanju raznih snabdevača i puteva dotoka gasa, što je i ključni cilj Energetske unije“ evropske dvadesetosmorice.

To će zahtevati, kako je predočeno, izgradnju neophodne infrastrukture i primenu usaglašenih prava na dobrobit potrošača tog regiona.

„I može se ostvariti regionalnim projektima – kao što su terminali za tečni gas uz odgovarajuće gasovode, konekcije s Južnim gasnim koridorom, ili eksploatacijom gasnih nalazišta u Istočnom Sredozemlju i Crnom moru“, stav je ministara osam članica EU.

Takođe se može postići „poboljšanjem povezanosti u regionu, posebno između Bugarske i susednih zemalja, kao i pospešenjem interkonekcije Sever-Jug uz dvosmerne kapacitete protoka gasa“.

Na sastanku je dogovoreno da radna grupa zainteresovanih zemalja EU uz podršku Evropske komisije pospeši prekogranične energetske i transevropske projekte koji bi obezbedili dotoka gasa iz raznih izvora, uz objedinjavanje gasnog tržišta i međupovezanosti.

(Beta)

Share this post: