Euleks na Kosovu sarađuje sa mafijom

kosovo-euleks03

Suspendovana tužiteljka Euleksa Marija Bamije izjavila je da je ona pod istragom umesto Euleksa, tvrdeći da rukovodioci te misije sarađuju sa mafijom i političarima na Kosovu. Visoka predstavnica Evropske unije Federika Mogerini razmatra mogućnost da evropska Kancelarija sa suzbijanje korupcije OLAf istraži optužbe na račun Euleksa.

Bamije je za „Dnevni avaz“ rekla da je pokušala da koriguje unutrašnje greške ove misije i da je javno progovorila kada joj nije ostala nijedna druga mogućnost, prenose prištinski mediji.

Ona je izrazila nezadovoljstvo što se nalazi pod istragom, iako je tražila da se istraže njene optužbe o rukovodiocima Euleksa za koje kaže da sarađuju sa mafijom i moćnim političarima na Kosovu, prenosi portal „Telegraf“.

Prema rečima Bamije, to je omogućio šef Specijalnog odeljenja Euleksa Džonatan Ratel koji, kako je rekla, „nije bio zainteresovan da obavlja istrage o finansijskom kriminalu i koji je uništio ovu istraznu jedinicu Euleksa“.

„Kada me je Ratel suspendovao od tada se niko više ne bavi finansijskim kriminalom Euleksa“, dodala je Bamije.

Ona tvrdi da je otkrila mnogo neregularnosti u radu Euleksa i da su neka prisluškivanja potvrdila njene sumnje da je šef pravnog odeljenja trebalo da istraži aktivnosti tužiteljke Jaroslave Novotne i sudije Frančeska Florija.

Međutim, kako kaže Bamije, to se nije desilo.

Bamije je rekla da je otkrila dokaze da su kriminalci dali novac italjanskom sudiji Frančesku Floriju za oslobođenje u slučaju bacanja bombe u restoranu „Sekirača“ u Prištini, ali kako je rekla, „ni taj slučaj Euleks nije zeleo da istražuje, zaključuje Bamije za „Avaz“, prenosi „Ekspres“.

(Tanjug)

Share this post: