Evo šta je potpredsednik SAD poručio Vučiću tokom razgovora u četiri oka!

Razgovor

Srbija u Americi ima saveznika na putu ka EU, a iz Vašingtona će biti poslata poruka Briselu da SAD podržavaju otvaranje prvih pregovaračkih poglavlja i članstvo naše zemlje u Uniji.

Bela kuća će ohrabriti američke investitore za nova ulaganja u Srbiju. Ovo su, ukratko, ključne pozitivne vesti koje srpski premijer Aleksandar Vučić donosi u “svom koferu” iz Vašingtona, gde se juče sastao sa drugim čovekom Amerike, potpredsednikom Džozefom Bajdenom.

Razgovor Vučića i Bajdena počeo je susretom u četiri oka u Beloj kući, koji je, umesto predviđenih deset minuta, trajao više od pola sata, nakon čega su se srpski premijer i potpredsednik SAD pridružili delegacijama. Na stolu su bile sve “vruće teme” – od evropskog puta Srbije, migrantske krize, mogućih ulaganja američkih kompanija i investicione klime u našoj zemlji do regionalne stabilnosti i saradnje u oblasti energetike. Nije izostala priča ni o geopolitici.

– Apsolutno nije bilo nikakvih pritisaka da naša zemlja promeni svoju politiku prema Rusiji. Potpredsednik Bajden iskreno ceni našu zemlju i dobro zna kakve su pozicije Srbije – kazao je premijer.

Foto: Kancelarija za saradnju sa medijima

Foto: Kancelarija za saradnju sa medijima

On je obavestio Bajdena o ekonomskim reformama koje je Srbija sprovela, kao i o procesu evrointegracija, naglasivši da je Beogradu na tom putu potrebna podrška Sjedinjenih Američkih Država:

– Veliki interes američkih kompanija da ulažu u Srbiji pokazuje da smo na dobrom putu. Politika srpske vlade i ekonomske reforme koje ona sprovodi naišle su na najširu podršku potpredsednika Bajdena.

Premijer je izrazio zadovoljstvo što je prema Srbiji iskazano veliko poštovanje, bez obzira na to što još mnogo toga treba da bude urađeno kako bismo dostigli standarde koje SAD od nas očekuju.

Foto: Kancelarija za saradnju sa medijima

Foto: Kancelarija za saradnju sa medijima

Potpredsednik Bajden je uzvratio da je uspeh Srbije veoma važan za SAD i da je naša zemlja ključna za stabilnost celog regiona Zapadnog Balkana, istakavši da će EU biti potpuna kada Srbija postane njena članica. Američki potpredsednik je pozdravio ekonomske reforme srpske vlade i istakao da od njihovog uspeha zavisi i uspeh celog regiona. On je pozitivno ocenio i zakonske reforme, kao i borbu protiv korupcije.

– Ovakvo poštovanje prema našoj zemlji nije bilo iskazano ni posle 5. oktobra. Bajden je imao samo reči hvale za našu vladu i njene hrabre poteze.

Neposredno po završetku sastanka, kada su dve delegacije počele da se približavaju izlaznim vratima, Bajden je zadržao Vučića.

Foto: Srbija.gov.rs

Foto: Srbija.gov.rs

– Možeš slobodno da me pozoveš u koje god doba dana i noći, pa čak i da me pitaš kakvo je ovde vreme – poručio je potpredsednik SAD ispraćajući gosta iz Srbije.

Premijer je rekao da je na sastanku sam pokrenuo pitanje ubistva braće Bitići:

– Rekao sam mu da Srbija ulaže ogroman trud da reši ovaj slučaj. Kaznićemo one koji su počinili zločin ma kako da se zovu, jer smo pravna država.

Time ćemo pokazati da smo pouzdani partneri i to će široko otvoriti vrata naše međusobne saradnje.

(Večernje novosti)

Share this post: