Evropska Unija je jedini krivac za uspon Rusa i Kineza na Balkanu!

foto: TANJUG 2017

Predsednik Makedonije Đorđe Ivanov kaže da Evropska unija sama otvara vrata Rusiji i Kini na Balkanu, jer nije posvećena regionu, niti ulaže u njega.

Kako je rekao za britanski „Telegraf“, Evropa je i dalje zaglavljena u 20. veku i u svojim internim razmiricama, koje je onemogućavaju da se suoči sa izazovima novog veka – od masovnih migracija, preko digitalnog kriminala, do „revanšističke Rusije“.

„Donedavno nismo imali ruske invisticije u Makedoniji. Ali, kako se Evropa povlači, odnosno ne ispunjava obećanja o pretvaranju Balkana u deo EU, to je kao poziv same EU da neko dođe i ispuni prostor“, rekao je Ivanov.

On je optužio Brisel za kratkovidost i ukazao na to da je paradoks to što se kineski krediti i novac koriste da se izgradi evropski koridor koji povezuje Srbiju i Grčku kroz Makedoniju.

„To je ono o čemu govorim. To je evropska kratkovidost, to je poziv Kini“, rekao je on.

Makedonija se kao zemlja već godinama nalazi u „vakuumu“, ima problema oko imena sa Grčkom, ima česte unutrašnje političke krize, a tu su i aspiracije ka EU i NATO. Ivanov smatra da je zemlji potreban podstrek iz Evrope, ali i ukazuje na to da je Makedonija potrebna Evropi.

„Evropa bi trebalo da nauči lekcije iz istorije i da prestane da ignoriše raskršća koja povezuju EU sa nestabilnim Bliskim istokom i nadolazećom Kinom.

Bizmark je rekao da kogod kontroliše dolinu Vardara, kontroliše vezu između Evrope i Bliskog istoka. Kogod kontroliše tu vezu, kontroliše vezu Evrope i Azije. Izgleda da je EU to zaboravila“, rekao je Ivanov.

(B92)

Share this post: