Fajnenšl Tajms: Nije problem samo Grčka, Evropa je pred kolapsom

evropska unija protest

Uticajni američki list „Fajnenšl Tajms“ je objavio tekst u kojem se daju crne prognoze za članice evrozone.

Naime, autor teksta, Gideon Rahman, poznati analitičar i ekonomista, piše da „Evropu čeka kolaps nevezano za probleme koji se očitavaju i pokušavaju rešiti u Grčkoj“.

„Postoje tri puta da se reši problem sa Grčkom. Ići pravcem pravljenja ustupaka Atini, insistirati na svojim uslovima i pustiti Grčku da izađe iz evrozone ili naći kompromis između Grčke i kreditora.“ – ističe Rahman.

U prvom slučaju, Grčkoj se briše deo duga, ali to će povući otkazivanje reformi u nekim drugim srednjeevropskim zemljama. Od reformi bi odustale zemlje kao što su Irska, Španija, Latvija i Portugal.

Pri tome, Nemačka, Francuska, Italija i Holandija bi morali svojim biračima da objasne mnogo toga, piše Rahman i ističe da bi u tom scenariju veoma lako moglo doći do potpunog raspada Evropske Unije.

U drugom slučaju, ako bi Grčka napustila evrozonu, EU bi pokušala da ojača unutrašnje integracione procese i to najverovatnije putem bankarskog saveza.

Drugi scenario bi bio katastrofa, jer bi Grčka izašla iz evrozone, ali bi bila članica EU, te bi na taj način mogla da koči političke procese unutar Evropske Unije i sprovodi političke poteze kao što je blokiranje sankcija Rusiji i slično, navodi Rahman.

Treći scenario je u očima ovog analitičara takođe opasan, jer kako kaže, valute nikada nisu bile garancija opstanka nacionalne države, te Rahman piše da i ostanak Grčke u evrozoni, te postepeno rešavanje njihovih problema neće predstavljati garanciju da će se stvari u Evropi i Grčkoj stabilizovati.

(Pravda)

Share this post: