Filip Bridlav iz Brisela: NATO nema dokaza o dodatno raspoređenom nuklearnom oružju Rusije

nato bridlav2

NATO nema direktan dokaz da je Rusija rasporedila dodatno nuklearno oružje, izjavio je komandant snaga NATO za Evropu general Filip Bridlav.

NATO nema direktan dokaz da je Rusija rasporedila dodatno nuklearno oružje, izjavio je komandant snaga NATO za Evropu general Filip Bridlav novinarima u Briselu.

 

„Moramo biti vrlo jasni -nemamo direktan dokaz o bilo kakvom rapsoređivanju ruskog nuklearnog oružja“, rekao je on, prenela je ruska televizija na engleskom „Raša tudej“.

„Mi ne treba da prilagođavamo naš položaj. Mi, pre svega, imamo sigurne, bezbedne i vrlo osposobljene kapacitete da odgovorimo na nuklearni napad i naš zadatak je da tako i ostane“, dodao je Bridlav.

Ukrajina je optužila Rusiju da jača nuklearne kapacitete na Krimu.

Sekretar ukrajinskog Nacionalnog saveta za bezbednost i odbranu Aleksandar Turčinov je za Ukrinform izjavio da Rusija preduzima korake u pravcu premeštanja nuklearnog oružja na to crnomorsko poluostrvo.

Ali Bridlav nije odbacio apsolutno sve optužbe.

„Mi nismo videli nikakve direktne promene, ali to ne znači da se one možda nisu dogodile. Nemojte zaboraviti da su mnogi sistemi koje Rusi koriste za nuklearno oružje sistemi sa dvostrukom upotrebom. Oni mogu biti ili konvencionalni ili nuklearni, a neki od tih sistema su raspoređeni“, kazao je general Bridlav.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je takve otpužbe nazvao neosnovanim.

„Ova izjava, kao i mnoge druge… zasnovana je na neosnovanim optužbama protiv Rusije i mi smo to mnogo puta ukazivali“, izjavio je Peskov.

Izaslanik Kremlja na Krimu Oleg Belavenjcev je rekao da nema svrhe da Rusija premešta nuklearni arsenal na Krim.

„Nema potrebe za raspoređivanjem nuklearnog oružja na Krim… Mi imamo dovoljno oružja da dopremo do neprijatelja gde god da se nalazi“, kazao je on, dodajući da će Krim biti „zona bez nuklearnog oružja“.

(Tanjug)

Share this post: