FKP o „Zvezdinoj plačućoj agresiji“: Koliko penala i crvenih kartona je potrebno da Zvezda osvoji titulu!?

Fudbalski klub Partizan objavio je saopštenje kao reakciju na optužbe iz redova Crvene zvezde, ali i pokrenuo inicijativu za uvođenjem VAR tehnologije.

[adsenseyu5]

Iz Partizana su, navode, od početka nove sezone u Superligi, nastojali da, imajući u vidu interes srpskog fudbala, preporuke Fudbalskog saveza Srbije i potrebu za sportskim rivalstvom a ne nezdravom, licemernom, neukom i perfidnom borbom, sve svoje aktivnosti usmere jedino prema terenu i fudbalskoj igri.

Međutim, ističu da su morali da reaguju na hajku koju, kako kažu, vode ‘crveno-beli’, a onda i citirali Iva Andrića rečima da „ljudi preziru sve one koje ne uspeju, a mrze one koji je uspnu iznad njih. Navikni se na prezir ako želiš mir ili na mržnju ako pristaneš na borbu“.

„Aktuelna Crvena zvezda gotovo dva meseca ne prestaje sa okupacijom i uzurpacijom medijskih naslova koji, gotovo svi, ukazuju na nekakvu tajnu i skoro pa okultnu spregu između FK Partizan i FSS, njenog predsednika i sudijske organizacije.

FK Partizan ne može da dozvoli da hiljadu puta ponovljena laž preraste u istinu niti da se drži one narodne da pametniji popušta, budući da je tada jasno da bi oni, manje mudri, preovladali“, stoji u saopštenju:

[adsenseyu1]

U tekstu se dodaje „skica za portret rezultata Zvezdine svojevrsne plačuće agresije, koja je, u stvari, brižljivo i tendenziozno pripremana, u službi do sada neviđenog pritiska na sve aktere domaćeg prvenstva, a ne želeći da bilo ko misli da imamo pamćenje zlatne ribice, ukazujemo na nekoliko detalja u kojima postoji, najblaže rečeno, nesrazmera u donošenju sudijskih odluka“.

  • 9. kolo SL: dosuđen penal Crvenoj zvezdi u 22. minutu za pobedonosni gol protiv Spartaka.
  • 13. kolo SL: dosuđen penal za Crvenu zvezdu u 8. minutu protiv Mačve pri rezultatu 0:0.
  • 14. kolo SL: Crveni karton u 86. minutu za igrača Mladosti pri rezultatu 2:1 za Crvenu zvezdu i odsustvo dosuđivanja direktnog crvenog kartona igraču Crvene zvezde Le Taleku zbog davljenja i udaranja protivničkog igrača.
  • 16. kolo SL: Penal za Crvenu zvezdu u 45. minutu protiv Radničkog.
  • 17. kolo SL: Penal za Crvenu zvezdu i crveni karton za igrača Rada, oba u 19. minutu.
  • 18. kolo SL: Penal za Crvenu zvezdu u 56. minutu i odsustvo dosuđivanja klasičnog penala za Čukarički u 57. minutu.
  • Kup Srbije: Crveni karton za igrača Borca u 12. minutu, penal za Crvenu zvezdu u 84. minutu i postignut gol za Crvenu zvezdu iz očiglednog ofsajda u 3. minutu.

[adsenseyu1]

Za Crvenu zvezdu i Partizan ove sezone ukupno je dosuđeno 26 penala.

Za Crvenu zvezdu je ove sezone u Superligi Srbije i Kupu pre poslednjeg kola dosuđeno 18 penala, a protiv crveno-belih dva.

Dva fudbalera Crvene zvezde su isključeni ove sezone, a 9 igrača protivničkih timova je zaradilo crvene kartone protiv crveno-belih.

Što se tiče Partizana, za crno-bele je u prvenstvu i kupu ukupno dosuđeno osam penala, a za protivnike četiri.

Jedan igrač Partizana je isključen ove sezone, a protivničkim timovima u duelima sa crno-belima devet.

Partizan i Crvena zvezda se bore za titulu, a kolo pre kraja crno-beli imaju tri boda prednosti u odnosu na crveno-bele.

POGLEDAJTE STATISTIKU:

– Za Crvenu zvezdu je u prvenstvu, zaključno sa sredom 17.05.2017, dosuđeno 14 penala, a protiv Crvene zvezde 1 penal.
– Crvenoj zvezdi su u prvenstvu isključena 2 igrača, a protivnicima 7 igrača.
– Za Crvenu zvezdu su u Kupu Srbije dosuđena 4 penala, a za protivnike 1 penal.
– U Kupu Srbije su protivnicima Crvene zvezde isključena 2 igrača.

UKUPNO UTAKMICE CRVENE ZVEZDE, SEZONA 2016/17, DO 17.05.2017:
– 18 penala za Crvenu zvezdu – 2 penala za protivnike
– 2 isključenja za igrače Crvene zvezde
– 9 isključenja za protivničke igrače

– Za Partizan je u prvenstvu, zaključno sa sredom 17.05.2017, dosuđeno 8 penala, a protiv Partizana 4 penala.
– Partizanu je u prvenstvu isključen 1 igrač, a protivnicima 8 igrača.
– U Kupu Srbije je protivniku Partizana isključen 1 igrač.

UKUPNO UTAKMICE PARTIZANA, SEZONA 2016/17, DO 17.05.2017:
– 8 penala za Partizan – 4 penala za protivnike
– 1 isključenje za igrača Partizana
– 9 isključenja za protivničke igrače

Iz Partizana su naveli da su samo u poslednja dva meseca protivnici njegovog najvećeg rivala dobili tri crvena kartona i skrivili šest penala i sve to „otkako traje medijsko-zvezdano-licemerno spinovanje i ukazivanje na lažnog krivca ne bi li se iskusni delinkvent našao na, po njemu, sigurnom odstojanju“.

„FK Partizan nije izabrao da komentariše način Zvezdinog plasmana u Ligu Evrope kao što je to sebi, u pogledu Partizana, dozvolio njen trener. Držimo za nedostojno i apsurdno da se uslovi fudbalskog takmičenja u Srbiji u dobroj meri svode na obesmišljavanje kvaliteta koji se godinama, a ne u jednom deceniji, potvrđuje u evropskim takmičenjima. FK Partizan je plasmanom u šesnaestinu finala Lige Evrope, kolo pre kraja grupne faze, iznova potvrdio vrednost desetina miliona evra koje plasira na evropsko fudbalsko tržište.

Čini se malicioznim sve to stavljati u nestručne, subjektivne i, po opštoj percepciji javnosti, upitno poštene ruke fudbalskih arbitara. Nama je interes srpskog fudbala uvek bio primaran i u tom interesu podsećamo sve odgovorne pojedince i organizacije da se ne sme dopustiti vladavina prava sile, već isključivo sile prava. Svako suprotno postupanje bi značilo nastavak ove svojevrsne moralne sive zone u kojoj FK Partizan odbija da učestvuje i neće se ustručavati da na adekvatan način zaštiti svoje i interese srpskog fudbala u celini“, dodaje se.

Zbog toga je klub odlučio da pokrene inicijativu za uvođenjem VAR tehnologije u srpski fudbal, ali i traženje stranih sudija.

„Sledstveno ovome, kako bi se, najzad, prekinula diskusija u vezi sa sudijskim odlukama, FK Partizan upućuje zvaničnu inicijativu FSS i Zajednici fudbalskih klubova Superlige i Prve lige Srbije da se, po uzoru na najveće evropske lige, uvede VAR tehnologija na svim utakmicama FK Partizan i FK Crvena zvezda i da se, počevši od predstojećeg Večitog derbija, koji je zakazan za 13. decembar, delegiraju strane fudbalske sudije, koje su na vrhu UEFA i FIFA liste po kvalitetu suđenja. 

Eventualne primedbe o dodatnim troškovima takve odluke bi delovale licemerno u poređenju sa činjenicom da bi dobili potpuno regularno takmičenje i ukinuli percepciju javnosti da fudbalske sudije sistemski sude protiv manjih klubova a u interesu dva naša najveća kluba.

Partizanu takva percepcija nije potrebna i ovom inicijativom želimo da damo doprinos potpunoj regularnosti takmičenja i zaštitimo interes svih aktera u Superligi Srbije“, zaključuju iz Humske 1.

(B92, ZVANIČNI SAJT)[adsenseyu2]

Share this post: