Francuska, Nemačka i Italija nemaju prolaz kod Trampa! Kreće trgovinski rat Amerike protiv EU!

Prepoznatljivi proizvodi iz Evrope kao što su sir „Rokfor“ i „Vespa“ skuteri uskoro će se naći na meti Donalda Trampa, piše portal „Politiko“.

Sledeće srede predstavnici američkih trgovinskih kompanija organizovaće javno slušanje o mogućnosti uvođenja uvozne carine od sto odsto na 90 evropskih proizvoda, naročito ciljajući poljoprivredne proizvode iz Francuske, Nemačke i Italije.

Kako ističe Politiko, takve mere svoj uzrok imaju u dvadesetogodišnjem odbijanju EU da dozvoli uvoz američke govedine tretirane hormonima.

Moćni američki farmeri pritiskaju Trampovu administraciju da razreže drakonske mere prema Briselu.

Evropska unija ima suficit od 136 milijardi dolara u robnoj razmeni sa SAD, što je čini naročito osetljivom na trgovinske sankcije, ocenjuje američki portal.

Iako je većina od 90 proizvoda koji bi se mogli naći na „crnoj listi“ meso i prerađevine od mesa, Vašington je svoj nož naoštrio i na motocikle, čokoladu, senf, papriku, kesten i što je najčudnije, mašinice za šišanje.

Evropska komisija je saopštila da „pažljivo prati proces u SAD za uvođenje trgovinskih sankcija“.

Kancelarija američkog trgovinskog predstavnika nije mogla da da komentar, budući da postavljenje kandidata na tu funkciju, Roberta Lajthicera, Senat još nije potvrdio, navodi Politiko.

(RTS)

Share this post: