GENERAL LEONARDO TRIKARIKO: NATO je opsednut Rusijom, zbog toga i gubi snagu!

Podrška

Prošle sedmice NATO je objavio dokument kojim se sajber napadi klasifikuju kao čin agresije, odnosno kao potencijalni akt rata.

Odluka je, čini se, slabo promišljena i predstavlja, prema mišljenju jednog od najistaknutijih italijanskih oficira, još jedan primer američke opsesije Rusijom.

General Leonardo Trikariko, bivši NATO komandant i načelnik štaba italijanskog ratnog vazduhoplovstva, rekao je za Euronews da je NATO fokusiran na svog „tradicionalnog neprijatelja“ Rusiju, umesto na direktne pretnje po svoje članice.

Prema Trikarikovom mišljenju, NATO bi morao da preformuliše svoju politiku oko trostrukog izazova koji predstavljaju migracija, terorizam i sajber bezbednost.

Odbrambena strategija, smatra italijanski general, morala bi se baviti ovim problemima na širem području, a ne da se nepotrebno skrene pažnja na istočnu granicu alijanse.

NATO politiku prema Rusiji Trikariko je definisao kao „recikliranje stare logike“ u čijoj je srži ideja da je sukob istoka i zapada glavna misija NATO.

Ono što Trikariko ističe kao jedan od najvećih problema jeste preveliki uticaj SAD na alijansu i činjenica da, kako kaže „kada slušate Stoltenberga, čujete Obamu“.

„Situacija sve više ubrzava u tom pravcu, do te mere da je uticaj Vašingtona na NATO dostigao neprihvatljive razmere“.

Trikariko smatra da je NATO izgubio pravu snagu i da više nije u stanju da se izbori sa opasnostima sa kojima se suočavaju zemlje članice. „NATO uopšte ne razmišlja o novoj filozofiji maksimalizacije borbenih sposobnosti.

Umesto toga, alijansa ekshumira stare scenarije simetričnog sukoba“, zaključio je Trikariko.

(Global CIR/Newseek/Euronews)

Share this post: