Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg: Zabrinuti smo zbog stvaranja VOJSKE KOSOVA

NATO

foto: Tanjug / AP

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg saopštio je prištinskim vlastima ozbiljnu zabrinutost Alijanse zbog predložene transformacije takozvanih kosovskih snaga bezbednosti (KSB) u oružane snage.

„Danas sam pričao sa (kosovskim predsednikom) Hašimom Tačijem i (premijerom) Isom Mustafom kako bi im preneo ozbiljnu zabrinutost NATO saveznika zbog nedavnih predloga kosovskih vlasti za transformaciju KSB u oružane snage, bez promene ustava“, naveo je Stoltenberg.

Jasno im je, kazao je, stavio do znanja da unilateralni koraci poput ovih nisu od pomoći i zatražio od kosovskih vlasti da ostanu u bliskom kontaktu sa Beogradom.

Stoltenberg je, kako prenosi portal „Juropijen vestern Balkans„, dodao da je poslednjih godina NATO podržao razvoj KSB kao profesionalnih i sve više multietničkih snaga.

„Struktura, mandat i misija KSB su u nadležnosti lokalnih kosovskih institucija u skladu sa njihovim ustavnim pravom. Ipak, ukoliko se mandat KSB sada razvije kako je predloženo, NATO će morati da ponovo razmotri nivo svoje posvećenosti, posebno u pogledu izgradnje kapaciteta.

To sam jasno stavio do znanja tokom moje posete Kosovu u februaru i ponovio u telefonskim razgovorima koje sam imao danas“, istakao je Stoltenberg.

On je dodao da ostaje u bliskom kontaktu sa kolegama u Evropskoj uniji.

(Tanjug)

Share this post: